В резолюция, приета от депутатите в Страсбург, Международният наказателен съд се призовава да издаде заповед за арест на беларуския лидер Александър Лукашенко, съобщава "Евронюз".

Европейският парламент обвини беларуския лидер Александър Лукашенко в съучастие с руския президент Владимир Путин в извършването на военни престъпления в Украйна.

Лукашенко, както се твърди, е позволил "неоправданата агресивна война на Русия" и следователно носи пряка отговорност" за разрушенията и щетите, причинени на Украйна.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин
Обновена

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Руският лидер е обвинен във военни престъпления в Украйна

В отделно обвинение ЕП също така обвинява Беларус, че играе роля в насилственото депортиране на украински деца от територии, временно окупирани от руски войски.

В него се посочва руският комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова, която вече е издирвана от МНС за незаконно прехвърляне на украински деца в Русия.

Тази резолюция нарече Беларус "държава сателит на Русия" и следователно призовава за прилагане на "огледални" санкции срещу Беларус, подобни на тези, прилагани от ЕС срещу Русия.

В него се посочва, че Минск и Москва трябва да бъдат добавени към списъка на Европейския съюз със страни, които са изложени на "висок риск" от финансови нередности и спонсориране на тероризъм, като се добавя, че на руски и беларуски спортисти трябва да бъде забранено да се състезават в международни състезания.

Документът обвинява беларуските власти в "насърчаване на реч на омразата, дезинформация и пропаганда, отразяващи войнствената реторика на Москва", както и в предоставяне на боеприпаси и военно оборудване на Русия и обучение на руски войски и сили на групата Вагнер в Беларус.

Обвиниха Беларус в съучастие на депортирането на деца от Украйна

Обвиниха Беларус в съучастие на депортирането на деца от Украйна

Опозиционери сочат Лукашенко като организатор на преместването им