Системното нарушаване на правилата на ЕС за контрол над износа на оръжие от страните членки трябва да бъде разрешено с механизъм за налагане на санкции. Това поиска Европейският парламент.

Въпреки че държавите членки са приели общи правила, установили са критерий кой може да получава лиценз за износ на оръжие, страните членки редовно ги нарушават. Парламентът настоява за приемане на механизъм, който да налага санкции на държави членки на ЕС, които нарушават правилата.

Меркел отказва да доставя оръжия на Саудитска Арабия

Меркел отказва да доставя оръжия на Саудитска Арабия

Чака да се разкрие убийството на Кашоги

Според законодателния орган общите правила за износ на оръжие са от съществена важност за предотвратяване нарушаването на правата на човека и за предотвратяване използването на европейски оръжия срещу европейски въоръжени сили.

Депутатите отделят особено внимание на изнасяните за Саудитска Арабия оръжия от страни членки, въпреки че износът за арабската държава нарушава шест от осемте критерия, което подкопава цялата европейска система за контрол над износа на оръжие.

Износът на кораби за подпомагане подсилването на морската блокада над Йемен, докато самолетите и бомбите са основата на въздушната кампания, водят до удължаване страданието на йеменския народ, подчертават от Европейския парламент.

Евродепутатите зоват ЕС да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Евродепутатите зоват ЕС да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Страните от ЕС да се обединят

Евродепутатите аплодираха Германия и Холандия, които спряха продажбата на оръжие за Саудитска Арабия, но разкритикуваха страните членки, които все още не са го направили.

Депутатите също призоваха да се наложи ембарго на всички държави, които участват във водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен.

Отделно Европейският парламент е "шокиран от количеството европейски оръжия и муниции, попаднали в ръцете на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак".

Според общата позиция страните членки трябва да гарантират, че лицензите за износ не са попаднали в грешните ръце. Някои страни членки на ЕС, такива като България и Румъния, нарушават това правило.

За да се избегне рискът оръжията да попаднат в грешни ръце, евродепутатите призовават всички страни "да откажат подобни трансфери в бъдеще, предимно за САЩ и Саудитска Арабия".

Резолюцията за контрола над износа на оръжие беше одобрена от 427 депутати срещу 150, 97 въздържали се.

Според 19-ия доклад за износа на оръжие ЕС е вторият най-голям доставчик в света (27% на сто от световния износ на оръжие) след САЩ (34%) и преди Русия (22%). През 2016 г. 40,5% от лицензите са за държави от Близкия изток и Северна Африка. Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ са начело.