След убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги Европейският парламент призова страните от Европейския съюз да се обединят и да наложат оръжейно ембарго върху Саудитска Арабия.

Евродепутатите осъдиха възможно най-категорично измъчването и убийството на Кашоги в Турция. Те също така призоваха за безпристрастно международно разследване на смъртта му, за да се установи какво се е случило в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври, и за да бъдат изправени отговорните лица пред съда.

Убийството на Кашоги е предварително планирано, обяви саудитски прокурор

Убийството на Кашоги е предварително планирано, обяви саудитски прокурор

Това е нова версия от саудитска страна

В резолюцията се подчертава, че убийството е малко вероятно да се е случило без знанието или извън контрола на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Подобна резолюция за налагане на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия беше представена от Европарламента на 4 октомври, предвид ролята на страната в бруталната гражданска война в съседен Йемен.

Евродепутатите също призоваха върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, както и страните членки, да бъдат в готовност да наложат целенасочени санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активите на лица от Саудитска Арабия, след като обстоятелствата бъдат изяснени.

Случаят Кашоги - сблъсък на интереси между Анкара и Рияд

Случаят Кашоги - сблъсък на интереси между Анкара и Рияд

Едва ли Саудитска Арабия ще изпълни изискването на Ердоган...

В заключение Европарламентът призовава страните членки да поемат инициативата на следващото заседание на Съвета по правата на човека на ООН в Женева на 5 ноември, за да се повдигне въпросът за членството в Съвета на държави със съмнителни показатели относно зачитането на човешките права, като това включва и Саудитска Арабия.

Кашоги изчезна след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Изчезването му предизвика международни обвинения, че той е бил измъчван и брутално убит от саудитски агенти вътре в сградата, въпреки че тялото му все още не е намерено.

Саудитска Арабия първоначално отрече каквото и да било участие в изчезването му, но след тежък международен натиск страната лансира версията, че е убит в консулството при "юмручен бой". 

Принц Салман: Убийството на Кашоги не може да бъде оправдано

Принц Салман: Убийството на Кашоги не може да бъде оправдано

Справедливостта щяла да надделее