В отговор на нарушения на правата на ЛГБТИ в някои страни от ЕС, по-специално Полша и Унгария, евродепутатите обявиха ЕС за "ЛГБТИ зона на свобода" в четвъртък, съобщава ЕП.

Две години след като първата полска местна власт се обяви "зона, свободна от ЛГБТИ", ЕП обяви ЕС за "зона за свобода на ЛГБТИ" в резолюция, приета с 492 гласа "За", 141 "Против" и 46 "Въздържали се".

От март 2019 г. повече от 100 полски региони, окръзи и общини са приели резолюции, в които се обявяват за свободни от ЛГБТИ "идеология". Съгласно тези резолюции местните власти трябва да се въздържат от насърчаване на толерантността към ЛГБТИ хората и да оттеглят финансова помощ от организации, насърчаващи недискриминацията и равенството.

Полски град вече не е "свободна ЛГБТ+ зона" след международен натиск

Полски град вече не е "свободна ЛГБТ+ зона" след международен натиск

Най-малко 100 общини и региони в Полша са приели декларации да не се допуска "ЛГБТ+ идеология"

Евродепутатите подчертават също, че тези "свободни от ЛГБТИ зони" са част от по-широк контекст, в който ЛГБТИ общността в Полша е обект на засилена дискриминация и нападения, особено нарастваща реч на омразата от страна на публичните власти, избраните длъжностни лица (включително настоящия президент) и проправителствени медии.

Те също съжаляват за арестите на активисти за правата на ЛГБТИ, както и за нападенията и забраните на прайда шествия. 

Според евродепутати ЕК трябва да използва всички инструменти, включително процедури за нарушение, член 7 от Договора за ЕС, както и наскоро приетия регламент за защита на бюджета на ЕС, за да се справи с нарушенията на основните права на ЛГБТИ хората в ЕС.

6,4% от гласоподавателите са за партия, подкрепяща ЛГБТИ

6,4% от гласоподавателите са за партия, подкрепяща ЛГБТИ

Ако позициите й по другите въпроси съвпадат с техните

В резолюцията на ЕП се споменава и влошената ситуация в Унгария. През ноември 2020 г. унгарският град Нагиката прие резолюция, забраняваща "разпространението и популяризирането на ЛГБТИ пропагандата".

Месец по-късно националният парламент прие конституционни изменения, които допълнително ограничават правата на ЛГБТИ хората, които не отчитат съществуването на транссексуални и небинарни лица и ограничават правото им на семеен живот.

"ЛГБТИ лица навсякъде в ЕС трябва да се радват на свободата да живеят и публично да показват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без да се страхуват от нетърпимост, дискриминация или преследване, а властите на всички нива на управление в ЕС трябва да защитават и насърчават равенството и основните права на всички, включително ЛГБТИ лица", допълват евродепутатите.

Модерен ли е вашият оргазъм?

Модерен ли е вашият оргазъм?

Да си модерен означава да си по-готин от онези, които не са. Да си модерен е сравнително лесен и не чак толкова скъп начин да демонстрираш превъзходство над ближния