Европейският парламент одобри споразумение за двустранни отношения между Европейския съюз и Великобритания, след Брекзит. Резултатите от гласуването, проведено предния ден, дистанционно, бяха обявени в сряда от координатора на ЕП за Брекзит Ги Верхофстат.

"Европейският парламент одобри споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство! Първата търговска сделка за създаване на бариери и премахване на свободите? Неуспех и за двете страни, но по-добре от нищо. Все още вярвам, че един ден амбициозен млад политик отново ще иска да върне Британия в ЕС", написа той в Twitter.

Според шефа на ЕП Давид Сасоли 660 депутати са гласували за споразумението, петима души са против, 32 се въздържаха.

Одобрението на споразумението от ЕП веднага е приветствано от председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Европейския съвет Шарл Мишел.

"Горещо приветствам, че Европейският парламент гласува в подкрепа на споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство. То бележи основата на силно и тясно партньорство с Обединеното кралство. Добросъвестното прилагане е от съществено значение", написа фон дер Лайен Twitter.

"Горещо приветствам резултатите от гласуването от Европейския парламент на споразумение за търговия и сътрудничество. Това бележи важна стъпка напред в отношенията между ЕС и Обединеното кралство и отваря нова ера. ЕС ще продължи да работи конструктивно с Обединеното кралство като важен приятел и партньор", каза Мишел.

Великобритания финализира напускането си на Европейския съюз, завършвайки излизането си от единния пазар и митническия съюз на ЕС. На 1 януари 11-месечният преходен период между Лондон и Брюксел престана да действа, когато след официалния Брекзит бе обект на същите правила, разпоредби и предимства като всеки друг член на ЕС.

ЕП гласува търговската сделка с Великобритания във вторник

ЕП гласува търговската сделка с Великобритания във вторник

Ако бъде одобрена, окончателно се финализира процесът

Лидерите на Европейския съюз, британските им колеги и европейския бизнес изразиха надежда в сряда, че окончателното ратифициране на търговската сделка след Брекзит ще отвори нова, положителна ера на сътрудничество, въпреки многото спорни теми, останали между бившите партньори, пише АП.

След като европейските законодатели ратифицираха с мнозинство споразумението, гарантиращо продължаването на свободната търговия между двете страни без мита и квоти, британският премиер Борис Джонсън заяви, че гласуването е "последната стъпка в дългото пътуване, осигуряващо стабилността на новите ни отношения с ЕС като жизненоважни търговски партньори, близки съюзници и суверенни равни."

Отношенията между ЕС и Обединеното кралство са обтегнати, тъй като преходният период за Брекзит приключи на 1 януари. Двете страни спореха досега тази година по въпроси, вариращи от нарушенията на така наречения Северноирландски протокол, доставките на ваксини COVID-19 до пълното дипломатическо признание на ЕС във Великобритания.

Законодателите от ЕС одобриха окончателното ратифициране на сделката между ЕС и Великобритания близо пет години след като Великобритания реши да напусне блока. Сделката, която бе финализирана в навечерието на Коледа, вече беше ратифицирана от парламента на Обединеното кралство и условно влезе в сила в очакване на одобрението на Европейския парламент, което бележи окончателното правно препятствие.

Великобритания се присъедини към блока през 1973 г.

В дебат преди гласуването много законодатели се обявиха за напускането на Великобритания, но настояха ратифицирането на текста да е най-добрият вариант за избягване на икономически смущения и за осигуряване на целостта на единния пазар на ЕС.

Докато дългосрочните ефекти на Брекзит върху търговията тепърва ще се виждат, BusinessEurope, лобистка група, представляваща предприятия в ЕС, заяви, че ратификацията носи "яснота и правна сигурност".

"Великобритания е третият най-голям търговски партньор на ЕС, което прави тази сделка едно от най-важните търговски споразумения, които ЕС е финализирал някога", каза президентът на BusinessEurope Пиер Гатаз.

"Положителният вот на Европейския парламент премахва основен елемент на несигурност, докато компаниите от двете страни все още се приспособяват към новата реалност на търговията, докато се борят с предизвикателствата на COVID-19."

Ирландците виждат обединена Ирландия до 25 години

Ирландците виждат обединена Ирландия до 25 години

Брекзит отвори стари рани в дълбоко разделения регион

На фона на продължаващото напрежение между Лондон и Брюксел заради търговските правила в Северна Ирландия, Европейският парламент също заяви, че споразумението ще предостави допълнителни правни инструменти за "предотвратяване и защита срещу едностранно отклонение от задълженията, които двете страни подписаха".

По-рано тази година Европейският съюз обвини Великобритания в нарушаване на международното право, след като правителството на Обединеното кралство едностранно удължи до октомври гратисен период за непроверка на стоки, движещи се между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. Ходът накара ЕС да започне съдебни действия срещу бившата държава членка.

Северна Ирландия е част от Великобритания, но остава част от единния пазар на ЕС за стоки след Брекзит, за да се избегнат митнически проверки на границата на територията с членката на ЕС Ирландия. Отворената ирландска граница спомогна за укрепването на мирния процес, който сложи край на десетилетия на религиозно насилие в Северна Ирландия.

Но напрежението и насилието ескалираха през последните седмици, като синдикалистите заявиха, че споразумението, което британското правителство и ЕС са разработили, е равносилно на създаване на граница между територията и останалата част на Великобритания.

Чувствителността на статута на Северна Ирландия се забелязва и през септември, когато парламентът на Обединеното кралство обмисля законодателство, което би дало на правителството на министър-председателя Борис Джонсън правото да отмени част от споразумението за оттегляне, свързано със Северна Ирландия.

Напрежението се увеличи през януари, когато ЕС заплаши да забрани доставките на коронавирусни ваксини до Северна Ирландия като част от действията за укрепване на доставките на блока. Това би начертало твърда граница Ирландия - точно сценарият, който сделката за Брекзит трябваше да избегне.

Юнкер благодари на Чърчил и британците през ВСВ и съжалява за Брекзит

Юнкер благодари на Чърчил и британците през ВСВ и съжалява за Брекзит

Той уважава суверенното решение за напускане, "но то е без исторически контекст и перспектива"