Европейският парламент приветства договореностите между Брюксел и Лондон за Брекзит и препоръча на евролидерите да позволят започване на втората фаза от преговорите - бъдещите търговски отношения между Европейския съюз и Великобритания.

Лондон не може да пренебрегне ангажиментите си за Брекзит, предупреди Брюксел

Лондон не може да пренебрегне ангажиментите си за Брекзит, предупреди Брюксел

Тази седмица се очаква лидерите на ЕС да вземат решение

Законодателният орган гласува резолюция по време на пленарната сесия в Страсбург, в която одобри съобщените на 8 декември договорености между Брюксел и Лондон. Резолюцията беше прокарана от 556 депутати срещу 62 законодатели, 68 гласуваха "въздържал се".

Депутатите препоръчват на лидерите на ЕС да вземат решение за започване на втората фаза от преговорите за Брекзит на срещата на върха на 15 декември.

Но те подчертават, че напредък по време на втората фаза може да бъде постигнат само ако правителството на Великобритания напълно изпълни поетите ангажименти и договореното бъде включено в окончателното споразумение за Брекзит.

От Европарламента зоват за юридически издържан текст по сделката за Брекзит

От Европарламента зоват за юридически издържан текст по сделката за Брекзит

"Възможно най-скоро"

Наскоро направените коментари от министъра на Обединеното кралство за Брекзит Дейвид Дейвис "рискуват да подкопаят добрата воля, която е изградена на преговорите", подчертаха депутатите.

Дейвис заяви, че договореното е повече "декларация с намерение", отколкото правно обвързващ документ.

В резолюцията също се подчертават пет въпроса, които трябва да бъдат разрешени, ако Великобритания иска европарламентът да одобри окончателното споразумение:

Споразумението за Брекзит не било правно обвързващо

Споразумението за Брекзит не било правно обвързващо

Това уточниха от Европейската комисия

правата на гражданите да обхващат и бъдещите им партньори;

достъпна административна процедура за гражданите на ЕС и Великобритания, подаващи документи за "статут за постоянно пребиваване";

решенията на евросъда за правата на гражданите трябва да бъдат правно обвързващи и ролята на омбудсмана, който ще реагира на жалби на гражданите, трябва да бъде определена;

правото на свободно движение на британските граждани в ЕС трябва да бъде гарантирано;

ангажиментите на Великобритания за Северна Ирландия трябва да бъдат приложени.

Междувременно британският премиер Тереза Мей обяви, че двете камари на парламента ще имат шанс да гласуват окончателното споразумение за Брекзит преди да бъде предоставено на Европейския парламент, съобщават местни медии.

Мей подчерта пред британски депутати, че гласуването на споразумението вероятно ще бъде преди крайния срок март 2019 г.

Решението на министър-председателя се разглежда като отстъпка за проевропейски настроените членове на Консервативната партия, които настояват за подобно гласуване.

В същото време лидерът на най-голямата партия в Европейския парламент Манфред Вебер заяви, че на Острова се увеличава подкрепата за втори референдум за членството на страната в ЕС, пише "Гардиън".

Според него във Великобритания нараства усещането, че Лондон ще пострада от бъдещето споразумение за Брекзит.

Социологическо проучване показва, че 50% от британците подкрепят нов референдум, каза лидерът на Европейската народна партия пред депутати в Страсбург.

"Британците осъзнават, че Брекзит означава загуба на много неща, а в същото време нищо не се печели", добави той.