Главният преговарящ на Европейския парламент в преговорите за Брекзит Ги Верхофстад обяви, че е необходимо да се изготви правно обвързващо споразумение за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщава европейските медии.

Верхофстад отбелязал, че евродепутатите "настояват споразумението да бъде преведено в юридически издържан текст възможно най-скоро".

Споразумението за Брекзит не било правно обвързващо

Споразумението за Брекзит не било правно обвързващо

Това уточниха от Европейската комисия

Представителят на Европейския парламент определи коментарите на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис като "безполезни" и заяви, че те "подкопават доверието", след като британският преговарящ подчерта, че споразумението, постигнато през миналата седмица между Великобритания и ЕС, не е "юридически изпълнимо".

В петък миналата седмица, след като Брюксел и Обединеното кралство постигнаха съвместна договорка за Брекзит, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е бил постигнат необходимият "пробив" в преговорите и изрази надежда, че Европейският съвет ще одобри споразумението, така че двете страни да преминат към втората фаза на преговорите за Брекзит, която ще е далеч по-тежка, а именно - бъдещите търговски отношения между двете страни.

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Това обяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер