Европейският парламент призова Турция бързо да приключи съдебния процес и да освободи двамата гръцки войници, задържани през март, обявиха от законодателния орган.

Гърция освобождава осемте турски войници през май

Гърция освобождава осемте турски войници през май

След изтичането на 18-месечния период, който ще приключи през май

Евродепутатите подчертаха, че двамата гръцки войници са под стража в турски затвор повече от месец, без да са им повдигнати обвинения и да са наясно с престъпленията, в които са обвинени. Предишни случаи на подобно неумишлено пресичане на границата от гръцки и турски войници са били разрешавани на място на нивото на местните военни власти.

Европейския парламент призовава турските власти бързо да приключат съдебния процес, да освободят двамата гръцки войници и да ги върнат в Гърция, както и да следват стриктно правните процедури и да уважават, за всички засегнати, човешките прави, залегнали в международното право, включително и Женевската конвенция.

Ердоган непряко обвърза казусите със задържаните гръцки и турски войници

Ердоган непряко обвърза казусите със задържаните гръцки и турски войници

Турският лидер коментирал въпросите пред журналисти след срещата във Варна

Текстът призовава Съвета, Комисията и Европейската служба за външна дейност да покажат солидарност към Гърция и да призоват за незабавното освобождаване на двамата гръцки войници във всички контакти и комуникации с турски лидери и власти в съответствие с международното право и добросъседските отношения.

Междувременно гръцки медии съобщават, че единият от осемте задържани турски войници в Гърция след неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г. е освободен.

Държавният съвет - най-висшият административен съд в Гърция, взе решение единият от войниците да бъде освободен. Очаква се подобно решение да бъде взето и за останалите войници.

Турция отказа да освободи гръцките войници

Турция отказа да освободи гръцките войници

Войниците са обвинени в шпионаж

Но освободеният военнослужещ не може да напуска Гърция и ще остане на тайна локация при засилени мерки за сигурност. Молбата му за убежище се разглежда.

Преди дни правосъдният министър Ставрос Контонис заяви, че войниците ще бъдат освободени до май, тъй като изтича максималният срок за задържане от 18 месеца.

Анкара настоява турските войници да бъдат предадени на страната, тъй като са участвали в опита за пуч.