Турският президент Реджеп Ердоган индиректно обвърза задържаните гръцки войници с осемте военнослужещи от Турция в Гърция, пише вестник "То Вима".

Ердоган подчертал по време на срещата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че случаят с двамата задържани гръцки войници е в ръцете на турското правосъдие.

Европа имитира добри отношения с Турция

Европа имитира добри отношения с Турция

И двете страни са зависими една от друга

Той индиректно е свързал случая с осемте турски войници в Гърция, които Анкара иска да бъдат екстрадирани, но гръцкият Върховен съд блокира връщането им в Турция на базата, че няма да получат справедлив процес, според информация на Cyprus News Agency, която цитира коментар на Ердоган пред турски журналисти след срещата ЕС-Турция във Варна.

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

"Вие сте голяма държава. Вие сте голям президент. Осигурете освобождаването на двамата войници", те ми заявиха. Аз отговорих, че не съм по-голям от правосъдието и че този инцидент се разглежда от съда. Трябва да изчакаме решението на съдебните власти", обяснил турският лидер.

Ердоган: Турция все още се стреми към пълноправно членство в ЕС
Обновена

Ердоган: Турция все още се стреми към пълноправно членство в ЕС

Турция не толерира двойни стандарти

Той пояснил, че тези, които обсъждат случая с двамата войници, не коментират въпроса за екстрадирането на турските военнослужещи, които избягаха в Гърция след участието си в опита за преврат в Турция.

"Казах им, че не е справедливо да отделят толкова много време на гръцките войници и изобщо да не споменават екстрадирането на осемте турски войници, които бяха замесени в опита за преврат и избягаха в Гърция", изтъкна турският лидер.

"Ние не свързваме двата случая, но тези, които участваха в организирането на преврата в страната ни все още са в Гърция. Поискахме да ни ги предадат и те не го направиха. Тези, които не казаха и дума по този въпрос, призовават двамата гръцки войници да бъдат освободени веднага", казал Ердоган.

Турски съд остави в ареста задържаните гръцки войници

Турски съд остави в ареста задържаните гръцки войници

Решението е в противоречие с натиска на ЕС