Европейският парламент призова за спиране употребата на хербицида глифозат до 2022 г., което принуди Европейската комисия да оттегли предложение за 10-годишно удължаване на разрешителното, информира Ройтерс.

Продукти съдържащи глифозат не са разрешени в ЕС

Продукти съдържащи глифозат не са разрешени в ЕС

Понастоящем глифозат се използва интензивно не само в земеделието, но и в парковете и обществените пространства

Повече от две години в Европа се провежда задълбочен дебат относно употребата на хербицида. Въпросът за наличието на глифозат стана отново актуален, след като на 29 юни 2016 г. Комисията реши да удължи лиценза, предоставен на хербицида глифозат за още 18 месеца, след като държавите членки не успяха да постигнат споразумение за удължаване на лиценза с 15 г. 18-месечното удължаване изтича в края на годината.

Няма данни българи да са засегнати от опасния хербицид глифозат

Няма данни българи да са засегнати от опасния хербицид глифозат

10 % от българите имат в тялото си хербицидът глифозат

Вчерашното необвързващо гласуване на Европейския парламент дойде ден преди представители на 28-те страни членки да проведат среща в Брюксел за обсъждане и оценка на предложение на Европейската комисия за удължаване разрешителното за използване на глифозат с още 10 г.

Европейската комисия обаче обяви, че ще инструктира своя представител, за да може на срещата да се постигне по-широк консенсус.

Говорител на Европейската комисия поясни, че стремежът е да се постигне споразумение за изваждане от употреба на глифозата в периода от 5 до 7 г., като се вземе под внимание направената от Европейския парламент оценка на риска.

Днес Европейският съюз отложи вот върху предложения за удължаване употребата на опасния хербицид.

Комисия от експерти проведе среща при закрити врата за разглеждане на плановете за удължаване на разрешителното с 5 до 7 г.

Постоянният комитет по растения, животни, храни и фуражи се срещна днес, за да обсъди удължаване одобрението за използване на глифозат. В края на срещата не се проведе гласуване, се казва в съобщение на ЕК.

Комисията взе под внимание позициите на различните делегации на страните членки, се пояснява в съобщението и се допълва, че скоро ще обяви кога ще се проведе и следващото заседание.

355 срещу 204 депутати гласуваха в полза на резолюцията вчера, която призовава Европейската комисия да приеме мерки за спиране употребата на глифозата в ЕС до средата на декември 2022 г.

Глифозатът е действащото вещество в средствата, произвеждани под търговските наименования Roundup на транснационалната компания "Монсанто".

Европарламентът също поиска ЕК и страните членки на ЕС незабавно да забранят използването на глифозат от домакинствата или в обществените паркове и ферми, ако са достъпни други биологични системи за контрол на пестицидите.

В първия вариант на гласуваната резолюция се призоваваше до края на 2020 г. да спре използването на опасния хербицид, но впоследствие беше направена поправка срокът да е до декември 2022 г.

Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация заключи през март 2015 г., че глифозатът може да причини рак.

Понастоящем глифозат се използва интензивно не само в земеделието, но и в парковете и обществените пространства. Той е от решаващо значение за отглеждане на генетично модифицирани култури, много от които са модифицирани, за да са резистентни на глифозат.