САЩ, ЕС и работната група очертаха насоките за подготовка на митата за промишлените продукти и споразумение за бъдещи преговори, които да не обхващат селското стопанство. Трансатлантическото споразумение е гръбнакът на световната икономика, това стана ясно в началото на заседанието на ЕП за бъдещо споразумение ЕС-САЩ, представено от еврокомисар Сесилия Малмстрьом.

Въпреки че и сега митата са ниски, може да се постигне още по-сериозно понижение за стопанските субекти. Митата за промишлените стоки дават конкурентно предимство за държавите и от двете страни на океана със стокообмен от 26 милиарда евро. Водят се консултации със заинтересованите страни и разговори със САЩ в тази връзка.

ЕС: Подготвени сме да ударим САЩ, ако наложат мита върху автомобилите

ЕС: Подготвени сме да ударим САЩ, ако наложат мита върху автомобилите

Брюксел все още не знаели дали Вашингтон ще наложи тези мерки и кога

Някои от вас се боят, че ние ще преговаряме под заплаха и натиск, едностранните действия от страна на САЩ пречат, но ако те предприемат такива стъпки, ние ще отвърнем с мерки, въпреки че надяваме да не се случва, коментира еврокомисарят.

Надеждата е да се подкрепи постигнатото от юли миналата година, а едно гласуване против такъв мандат за споразумение ЕС-САЩ няма да намали напрежението, това ще е глас за запазване на напрежението без решение за снижаване.

Много по-добре за трансатлантическите отношения е високите мита да бъдат сведени до нулеви ставки, по-добре отколкото да въвеждаме мита за автомобили и автомобилни части, коментира еврокомисар Малмстрьом, представяйки напредъка в преговорите.

ЕС готов с мита върху стоки от САЩ за 20 млрд. долара

ЕС готов с мита върху стоки от САЩ за 20 млрд. долара

Ответна мярка срещу действията на САЩ

Представител на ЕНП коментира, че е необходимо да се проучат всички възможности за търговски взаимоотношения и да се очертаят ясно интересите на ЕС, да сме твърди, защото Тръмп няма да ни разбере, но и да изчистим недоразуменията на масата на преговорите, където единствено можем да постигнем успех. Не е необходимо да изостряме търговските отношения и изобщо отношенията със САЩ.

Светът върви напред и трябва да си сътрудничим с големите демокрации.

Социалисти обясниха, че няма да се преговаря с пистолет в слепоочието и в условията на заплаха за митата за стомана, алуминий и маслини, а допълнително и за автомобили... Вносът на течен газ нараства, както и на соя, а на практика пазарът на ЕС за стоки от САЩ е отворен, но къде е САЩ и къде са склонни да се съобразят исканията на ЕС, попита представителят на социалистите.

В мандата за преговори не виждаме да се отразява и искането за Парижкото споразумение и климата, коментира той.

Евроконсерваторите намират това търговско споразумение в помощ за европейските производители на обувни изделия и конфекция, премахване на двойни режими и сертификация, но без премахване митата за стомана, алуминий и автомобилостроене няма да се стигне до договор.

САЩ и ЕС трябва да изведат поуки от 4-те години преговори за търговско споразумение.

Представителят на АЛДЕ обясни, че за нашата отворена европейска икономика са важни всички споразумения, растежът е извън ЕС, но Китай не спазва правилата, а САЩ обяснява, че ЕС не спазва от своя страна правилата, за да оправдае митата си.

Някой трябва да спре да се държи детински, а да се държи като зрял човек.

Тръм и администрацията ще ни обвинят в некомпетентност, но това е спазване на споразуменията между Юнкер и Тръмп. Не бива да използваме споразуменията с трети страни срещу самите страни. Нека помним какво можем да спечелим или да загубим. Нека имаме предвид конфронтацията в администрацията на Тръмп, обясняват от АЛДЕ.

Зелените в ЕП критикуваха президента на САЩ, който обяснява, че затоплянето на климата е фикция и е измислено от китайците, за да намалят конкурентоспособността на американската промишленост. Тръмп подкрепя Брекзит и нахъсва Тереза Мей, не може да се водят преговори с президент, който заплашва. Ако не проявим храброст, няма как да покажем пред света, че защитаваме ценности, обясняват те.

От изказванията на евродепутатите стана ясно, че Тръмп поставя под заплаха демократичността на европейската система. ЕС не иска преговори със САЩ без да получи гаранции. Нужни са добри предварителни условия за започване на преговори, има правила и принципи за водене на търговска политика, дебатираха в европарламента.