Терористичното съдържание да се премахва от интернет до час от получаването на съответното разпореждане от властите. Така интернет компаниите ще се борят с радикализацията и ще допринесат за обществената сигурност. За това гласуваха евродепутатите на днешното си заседание. 

Предложението бе прието с 308 гласа "за" срещу 204 "против" и 70 "въздържали се".

Компаниите, които системно и упорито не спазват закона, могат да бъдат глобявани с до 4% от световния си годишен оборот.

Те обаче нямат ангажимент да следят цялото съдържание в сайтовете си. 

Законодателството е насочено към всякакви материали - текстове, изображения, звукозаписи или видеоматериали, които подбуждат към извършване на терористични престъпления, както и съдържание, даващо насоки за това как да се произвеждат и използват експлозиви, огнестрелни оръжия и други оръжия за терористични цели.

Зукърбърг се обяви за нови правила срещу езика на омраза в интернет

Зукърбърг се обяви за нови правила срещу езика на омраза в интернет

Поверителността също е много важна

Припомняме, че изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се обяви в края на март за нови правила в интернет. Според него, нови мерки в глобален мащаб трябва да регулират насилието и речта на омраза.

Също така изборите и поверителността трябва да подлежат на регулации в мрежата. Милиардерът каза също така, че ще бъде добре за интернет, ако повече държави приемат правила като Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз като обща рамка.

По думите му, за целта трябва да се определи какво точно е терористична пропаганда, реч на омразата и техните прояви да се преследват.

Припомняме, че социалните мрежи бяха остро критикувани както за изтичането на лични данни, така и за съдържанието, което предлагаха доскоро. Затова ръководството им бе принудено да наложи цензура срещу излъчването на клипове с насилие и речта на омразата.

Facebook обмисля да ограничи видеата, предавани на живо (live-streaming), след като платформата бе използвана по време на нападения над две джамии в Нова Зеландия. Главният оперативен директор Шерил Сандберг коментира по-рано, че компанията се съгласява с призивите, че "трябва да направи повече", съобщава БиБиСи.

Петдесет души бяха убити в стрелбите в Крайстчърч, а оригиналното видео на атаката бе видяно 4000 пъти, преди да бъде премахнато. Междувременно, Нова Зеландия реши да преразгледа "неадекватните" закони за речта на омразата.