Авиокомпания "Ер Франс" заяви, че ускорява подмяната на датчиците, отчитащи скоростта на летене, на всичките си самолети "Еърбъс".

Това се казва в съобщение, изпратено от компанията до пилотите й, съобщи Би Би Си.

В текста се посочва, че измервателните уреди, известни като "тръби на Пито", се подменят и процесът ще приключи до няколко седмици.

В съобщението се уточнява, че техници са започнали да отчитат проблеми идващи от замръзването на мониторите по време на полет и постепенно са започнали да ги подменят от април миналата година.

Компанията "Еърбъс" твърди, че решението е свързано с разследването на катастрофата, при която загинаха 228 души, пътуващи от Рио де Жанейро за Париж.

Според една от версиите за катастрофата е възможно сензорите, отчитащи скоростта на летене, да са се покрили с лед и да са подали неточни данни на бордовия компютър. Така самолетът може да е летял или твърде бързо, или твърде бавно в лошото време.

Поради тази причина преди ден от компанията "Еърбъс" предупредиха екипажите на този вид самолети да следват стандартните процедури в случай, че заподозрат грешно отчитане на индикаторите за скоростта.

Преди ден обаче френските власти заявиха, че не изключват възможността за терористичен акт, макар за това да няма улики. Започна и разследване срещу неизвестен извършител.

Припомняме, че изчезналият над Атлантика самолет е изпратил 24 съобщения за аномалии в нощта на неделя срещу понеделник, съобщи в събота Службата за разследвания и анализи, цитирана от Франс прес.

Самолетът излъчва автоматични съобщения дори когато пилотите изключат някоя от системите.

До момента от екипажа на изчезналия самолет са намерени две тела.