Турция ще предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на режима на Башар Асад ще се оттеглят от зоната до наблюдателния пост в северозападната сирийска провинция Идлиб до края на февруари.

Сирийското правителство ще плати висока цена, закани се Ердоган

Сирийското правителство ще плати висока цена, закани се Ердоган

При атаки през последните дни в провинция Идлиб загинаха 13 турски войници

Тази закана отправи президентът на Турция Реджеп Ердоган, който обвини режима, подкрепяни от Иран милиции и руски сили за избиването на цивилни в района, пише "Дейли сабах".

Ердоган говори пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието. Той подчерта, че Турция повече няма да реагира на базата на празни обещания, а ще действа на базата на реалната ситуация.

Президентът подчерта, че Турция търпеливо изчаква клаузите по споразуменията да се приложат в Сирия, но търпението на Анкара се изчерпва, особено след като сирийският режим започна да атакува турски сили в Идлиб.

Сирия - свърши ли меденият месец на Путин и Ердоган?

Сирия - свърши ли меденият месец на Путин и Ердоган?

Пореден обрат във войната в Сирия или временна ескалация на напрежението - рано е да се отговори, но за първи път се водят боеве с такъв мащаб между Турция и силите на режима на Башар Асад

"Бих искал да подчертая още веднъж, че повечето от атаките, извършвани от режима и Русия в Идлиб, са насочени към цивилните, а не към терористи", обясни той и добави, че сирийският режим, Русия и подкрепяни от Иран милиции продължават избиването на цивилни в Идлиб.

Ердоган предупреди, че ако войниците им на наблюдателните постове или на други места в Сирия пострадат, Турция ще атакува силите на сирийския режим навсякъде в арабската страна без да спазва споразуменията.

Целта на режима с атаките срещу цивилни е да ги принуди да се насочат към турската граница и по-лесно да превземат района, смята Ердоган. Турският лидер обяви, че страната му подсилва въоръжените сили в района и си сътрудничи с умерените опозиционни сили.

Путин и Ердоган се съгласиха да подобрят координацията в Сирия

Путин и Ердоган се съгласиха да подобрят координацията в Сирия

Ердоган е казал пред Путин, че Турция ще използва правото си да се защити при атака срещу турската армия в Сирия

"Ако режимът или терористичните организации поемат пълен контрол над Сирия, сигурността и стабилността на Турция ще бъде под заплаха", предупреди президентът на Турция и допълни, че страната му ще бъде в безопасност само ако има сигурност в Сирия.

Миналата седмица при атака на сирийския режим бяха убити седем турски войници и един предприемач, който работи с турската армия. Ердоган съобщи, че броят на загиналите турски войници достигна 14, а 45 войници са пострадали.

В отговор Турция нанесе удари по сирийския режим и уби десетки сирийски войници.

По думите на Реджеп Ердоган самолети, които участват в бомбардиране на цивилни в Идлиб, повече няма да летят свободно.