Никоя европейска държава не може да си позволи лукса да игнорира сирийската гражданска война и хуманитарната трагедия, заяви турският президент Реджеп Ердоган в понеделник след срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде DAILY SABAH.

Анкара очаква осезаема подкрепа от своите съюзници за турската кампания в Сирия.

"НАТО е в критичен момент да покаже ясна солидарност със своите съюзници", каза той.

Критикувайки отношението на Гърция към мигрантите на нейните граници, Ердоган обвини Атина, че се опитва да използва ситуацията, за да осигури неограничени печалби.

"Ясно посочих на генералния секретар, че няма да позволим тази страна да се възползва от този въпрос или ЕС за незаслужени печалби ", каза той.

Меркел: Ердоган да не очаква разбиране, ако решава проблемите си за сметка на мигрантите

Меркел: Ердоган да не очаква разбиране, ако решава проблемите си за сметка на мигрантите

Този подход е недопустим и аз силно подкрепям споразумението ЕС-Турция

"Намирането на решение на тази ситуация ще изисква облекчаване на натиска, който се оказва на границата", каза фон дер Лайен на пресконференция.

Тя каза, че незабавно е необходимо също така да се гарантира правото на убежище, подкрепата за Турция и Гърция и преместването на мигранти, особено непълнолетни лица, на гръцки острови към континентална Европа.

Междувременно провинциалният миграционен офис в Одрин разпределя три пъти дневно на бежанци, докато медицинският персонал се опитва да лекува онези, които са били засегнати от сълзотворен газ, хвърлен от гръцката страна.

В отговор на липсата на хуманитарна и финансова помощ за бежанци от международната общност, Ердоган предупреди европейските страни, че Турция не може да се справи с нова миграционна вълна и ще трябва да отвори границите си в случай на друг приток.

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

"Освободете се от това бреме"

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, призна, че Турция има "голяма тежест" с приетите мигранти, но добави, че Анкара "не може да очаква разбиране, ако се опитва да разрешава проблемите си на гърба на бежанците, които бедстват на турско-гръцката граница".

"Този подход е недопустим и аз силно подкрепям споразумението ЕС-Турция да навлезе в нова фаза", което ще бъде обсъдено на срещата в Брюксел, коментира тя, цитирана от АП.

Според Меркел срещата тази вечер между представителите на ЕС и Ердоган е много важна.

В неделя турският президент призова Гърция да "отвори границите" за бежанците.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция за деескалация на напрежението по границата с Гърция с връщане на десетките хиляди мигранти, които се надяват да влязат в Европа.

Понастоящем около 116 000 бежанци и мигранти живеят в Гърция, сочат данни на Американската агенция за бежанците.

Сред тях са приблизително 5500 непридружени непълнолетни, според Гръцкия национален център за социална солидарност (EKKA). Много от тях живеят в изключително нехигиенични условия.