Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция за деескалация на напрежението по границата с Гърция с връщане на десетките хиляди мигранти, които се надяват да влязат в Европа, пише "Катимерини".

Брюксел: Турция да изтегли мигрантите от границата с Гърция

Брюксел: Турция да изтегли мигрантите от границата с Гърция

За да се намери решение на тази ситуация, ще е необходимо намаляване на натиск на границата

По време на Германско-гръцкия икономически форум в Берлин той обвини турския президент Реджеп Ердоган в "унищожаване" на споразумението между ЕС и Турция от 2016 г., което спря миграцията към Европа. Мицотакис добави, че ако иска преглед на сделката, той трябва да "премахне отчаяните хора от Еврос" и да "спре да разпространява фалшиви новини и пропаганда" против Гърция.

Мицотакис също предложи Ердоган да проучи други възможности за подобряване изпълнението на сделката, такива като съвместни патрули за контрол на мигрантския поток по турската граница.

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Взимали "пари, телефони, лични карти и дрехи" и ги връщали в Турция

"Ние навлязохме в нова фаза по отношение на миграцията. Президентът Ердоган ще бъде в Брюксел днес следобед и аз гледам на това като на положително развитие. Надявам се да започне деескалация на кризата", каза Мицотакис на конференцията.

По думите му Гърция признава важната роля на Турция в управлението на бежанската криза, но "това не може да стане с използване на заплахи и изнудване".

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Трябвало да бъде преразгледано

Премиерът поиска споразумение за доброволно разпределение на деца мигранти от Гърция в Европа.

Призовавам страните да участват в това осезаемо доказателство за солидарност, обяви Мицотакис.

По отношение на коронавируса и мерките в Гърция, той подчерта, че е необходима допълнителна координация на европейско ниво.

"Ясно е, че 2020 г. ще бъде различна година от това, което прогнозирахме и че фискалните цели вероятно няма да бъдат изпълнени. Трябва да действаме бързо", убеден премиерът на балканската страна.

От своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел, която участва на форума като домакин с гръцкия премиер, призна, че Турция има "голяма тежест" с приетите мигранти, но добави, че Анкара "не може да очаква разбиране, ако се опитва да разрешава проблемите си на гърба на бежанците, които бедстват на турско-гръцката граница".

"Този подход е недопустим и аз силно подкрепям споразумението ЕС-Турция да навлезе в нова фаза", което ще бъде обсъдено на срещата в Брюксел, коментира тя, цитирана от АП.

Според Меркел срещата тази вечер между представителите на ЕС и Ердоган е много важна.

Турция трябва да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница. Това призова по-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди разговори с турския президент Реджеп Ердоган.

В неделя турският президент призова Гърция да "отвори границите" за бежанците.

"Надявам се да се върна от Белгия с различни резултати", каза той по време на реч в Истанбул.