В неделя Турция отпразнува 98-ата годишнина от деня на победата, която отбелязва поражение на гръцките сили в битката при Думлупинар през 1922 г., съобщава "Анадолу".

"Нашите критични постижения в различни области са най-ясният показател за нашата воля да защитим правата и интересите на страната си", написа Реджеп Ердоган в паметната книга на Аниткабир.

"Решени сме да влезем в 2023 г., когато ще отпразнуваме 100-годишнината от нашата република, като по-силна, по-независима и по-просперираща държава в икономически, военен, политически и дипломатически план", пише още той.

Ердоган се обърна и към напрежението в Източното Средиземноморие, като отбеляза, че "Турция, по-специално в Източното Средиземноморие, няма да се преклони на заплахи, сплашване и изнудване, ще продължи да защитава правата си, произтичащи от международното право и двустранните споразумения."

"С победата на 30 август 1922 г. бе обявено на целия свят за пореден път, че тези земи са нашата вечна родина. Неслучайно тези, които се опитаха да изключат страната ни от Източното Средиземноморие и тези, които се опитаха да нахлуят в страната ни преди век, са едни и същи нашественици", добави Ердоган.

Ердоган обяви в Анкара, че Турция ще започне космически изпитания на своите ракетни двигатели с течно гориво. "Бих искал да обявя началото на първите космически изпитания на разработена от нас технология за ракетни двигатели с течно гориво".

В началото на тази година Ердоган обеща стартирането на национална космическа програма през 2020 г., за да се присъедини към редиците на Китай, САЩ, Индия и Русия.

Турция плаши Гърция с война, ако разшири териториалните си води в Егейско море

Турция плаши Гърция с война, ако разшири териториалните си води в Егейско море

Това щял да бъде "казус бели"