Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че е постигнал "някои споразумения" с американския си колега Доналд Тръмп за Либия по време на телефонен разговор, информира АФП.

Анкара подкрепя признатото от ООН Правителство на националното съгласие на Либия и засили военната поддръжка за Триполи срещу Халифа Хафтар. САЩ също официално подкрепят правителството в Триполи, но Хафтар е поддържан от съюзници на Вашингтон като Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Боеве спряха работата на ключово находище в Либия

Боеве спряха работата на ключово находище в Либия

Напрежение в страната

"След нашия разговор тази вечер може да настъпи нова ера между САЩ и Турция относно процеса в Либия", каза Ердоган пред обществената телевизия TRT.

"Ние постигнахме някои споразумения по време на разговора" за Либия, добави Ердоган и загатна за "възможна" съвместна стъпка на двете държави, но не разкри подробности.

Отбелязвайки значимостта на Москва в либийския конфликт, Ердоган обяви, че ще трябва да разговаря и с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят следващите стъпки, които могат да бъдат предприети по отношение на Либия.

Русия е обвинявана, че е изпратила няколко хиляди наемници от частната руска компания "Вагнер" в подкрепа на Хафтар.

Русия и Турция ще налагат мир в Либия

Русия и Турция ще налагат мир в Либия

Москва и Анкара искат нов емисар на ООН

Турският лидер поясни, че докато Москва отрича за руски войници в Либия, то в арабската страна има руска военна техника, включително и бойни самолети.

По-рано турското президентство излезе със съобщение, че Ердоган и Турция са се "съгласили да продължат да си сътрудничат тясно за насърчаване на мир и стабилност в Либия".

В интервю Ердоган също заяви, че "развитието показва, че Хафтар може да бъде изключен от мирния процес всеки момент".

Правителството изтласка армията на Хафтар от Западна Либия

Правителството изтласка армията на Хафтар от Западна Либия

Нашите героични сили разшириха контрола си над целия град Тархуна

По-рано стана ясно, че Турция и Русия са се договорили да налагат мир в Либия.