Турският президент Реджеп Ердоган предложи на Русия и САЩ да изведат войските си от Сирия след съвместното изявление на президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп за това, че конфликтът в Сирия няма военно решение. Изявлението на Ердоган бе дадено в понеделник в Истанбул преди полета за Русия пред телевизия Haber turk.

"Трудно ми е да приема такива изявления. Но ако военното решение се явява изход от ситуацията, то тези, които говорят за това, трябва да изведат своите войски от Сирия", каза Ердоган.

Съвместното изявление бе направено от Путин и Тръмп в кулоарите на срещата на върха на страните от АСЕАН в Дананг на 11 ноември.
В документа се казва, че лидерите на Русия и САЩ са се съгласили, че няма военно решение за конфликта в Сирия.
Освен това, те потвърждават, че окончателното политическо урегулиране на ситуацията трябва да бъде намерено в съответствие с резолюция на Съвета за Сигурност на ООН 2254, в рамките на Женевския процес.

Тръмп гримасничи по време на груповото ръкостискане на срещата на АСЕАН

Тръмп гримасничи по време на груповото ръкостискане на срещата на АСЕАН

Беше объркан за миг

Путин и Тръмп цитираха неотдавнашното изявление от сирийския президент Башар Асад за привързаността на Женевските процеси, реформата на Конституцията и изборите в съответствие с тази резолюция.

Според текста, съвместното заявление на лидерите на Русия и на САЩ е потвърдило, че тези стъпки предполагат пълно изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254, в това число и конституционната реформа и "свободните и справедливи избори под надзора на ООН" при изпълнение на международните стандарти за прозрачност и отчетност при представяне на всички граждани на Сирия, в това число и членове на диаспорите с право за участие в тях.