Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че сирийските мирни преговори в Женева са безсмислени, докато силите на президента на Сирия Башар Асад и Русия продължават атаките в страната, цитиран от Ройтерс.

Русия продължава да убива хора в Сирия. Могат ли да се провеждат мирни преговори при такава ситуация, попита той по време на посещението си в Перу, което е част от обиколка в Латинска Америка.

В обстановка, в която продължава избиването на деца, такива опити нямат друга функция освен да направят по-лесни нещата за тиранина, добави той, изразявайки съмнение дали разговорите изобщо ще бъдат възобновени.

Вчера специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура обяви, че мирните преговори за Сирия ще бъдат отложени до 25 февруари заради липсата на прогрес до момента.

Турция, която подкрепя сирийската опозиция, е убедена, че няма да има мир в Сирия, докато Асад не бъде свален. Ердоган се съмнява дали ще има прогрес на мирните разговори, ако бъдат възобновени.

Те винаги се събират, ядат, пият и след това си отиват. Сега те обявиха дата за края на февруари. Следете! Ще видите, че на 28 февруари отново ще бъдат отложени, изтъкна турският президент в университет в Лима.

Вчера вечерта ЕС одобри 3 милиарда евро помощ за Турция да подобри условията на живот на бежанците в замяна спиране на мигрантите към Европа. Също така Брюксел обеща да ускори преговорите с Анкара за бъдещето членство на Турция в Общността.

Но според Ердоган няма достатъчно прогрес.

Те са съгласни, че Турция е ключова страна в разрешаването на мигрантската криза. Нашият предприсъединителен процес е ускорен. Но все още не сме видели конкретни стъпки, очаквани от нас”, оплака се лидерът на Турция.