Турция няма да се откаже от руските C-400. В това увери отново турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изявлението в свое интервю за TGRT Haber.

Така "отговори" той на опитите за натиск на САЩ във връзка със сделката.

Главнокомандващият Обединените сили на НАТО в Европа Къртис Скапароти препоръча на американския конгрес, ако Турция пристъпи към закупуване на системите S-400 от Русия, доставката на изтребителите F-35 за Анкара да бъде отменена.

В края на февруари, Ердоган изрази надежда за промяна в позицията на САЩ по отношение на сделката за ПВО комплекса С-400.

Ердоган: Сделката за руските C-400 няма нищо общо с НАТО и САЩ

Ердоган: Сделката за руските C-400 няма нищо общо с НАТО и САЩ

Доставката на изтребителите F-35 за Анкара може да бъде отменена

Представители на САЩ и НАТО заявиха, че руската система за противовъздушна отбрана не може да бъде интегрирана в ракетната и противовъздушната система на НАТО. Те отбелязаха, че закупуването на системата С-400 от Русия от страна на Турция би застрашило придобиването на американски изтребители Lockheed Martin Corp F-35 и може да доведе до санкции от САЩ.

През ноември 2016 г. стана известно за преговорите между Турция и Руската федерация относно закупуването на С-400. Фактът, че сключването на договора е потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г., в същото време Ердоган заяви, че вече е преведен аванс по договора. Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия. Броят на доставените комплекси не е официално определен.