Сделката за руските C-400 няма нищо общо с НАТО и САЩ. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, предаде Анадолската агенция. 

Той направи изявлението по време на среща на Турската младежка фондация (TUGVA) в югоизточната провинция Диарбекир.

По думите му, ясно е защо страната сключва такава сделка и тя няма общо със сигурността на САЩ. 

Ясно е как Анкара ще използва въпросните системи. 

Ердоган отново осъди опитите за натиск върху Турция. 

Припомняме, че преди дни държавният глава отсече, че Турция няма да се откаже от сделката за руските C-400, въпреки протестите на САЩ.

Според турския лидер републиката разчита на доставки на руски системи за противовъздушна отбрана през юли 2019 година.

Главнокомандващият Обединените сили на НАТО в Европа Къртис Скапароти препоръча на американския конгрес във вторник, ако Турция пристъпи към закупуване на системите S-400 от Русия, доставката на изтребителите F-35 за Анкара да бъде отменена.

В края на февруари, Ердоган изрази надежда за промяна в позицията на САЩ по отношение на сделката за ПВО комплекса С-400.

Турция има право да използва различни системи за ПВО, отвърна Ердоган на САЩ

Турция има право да използва различни системи за ПВО, отвърна Ердоган на САЩ

Ние имаме право да използваме различни системи

Представители на САЩ и НАТО заявиха, че руската система за противовъздушна отбрана не може да бъде интегрирана в ракетната и противовъздушната система на НАТО. Те отбелязаха, че закупуването на системата С-400 от Русия от страна на Турция би застрашило придобиването на американски изтребители Lockheed Martin Corp F-35 и може да доведе до санкции от САЩ.

През ноември 2016 г. стана известно за преговорите между Турция и Руската федерация относно закупуването на С-400. Фактът, че сключването на договора е потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г., в същото време Ердоган заяви, че вече е преведен аванс по договора. Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия. Броят на доставените комплекси не е официално определен.