Турският президент Тайип Ердоган изрази надежда за промяна в позицията на САЩ по отношение на сделката с Русия за ПВО комплекса С-400. Това съобщават турски медии.

"Съответните структури в момента провеждат необходимите преговори и ще продължат да правят това. Надявам се, че грешният подход на САЩ ще се промени", каза Ердоган, коментирайки възможни санкции от американската страна във връзка с руския договор за обществена поръчка C-400.

Разплащанията между Русия и Турция за доставката на С-400 - в рубли и лири

Разплащанията между Русия и Турция за доставката на С-400 - в рубли и лири

Доставката трябва да стане преди края на 2019 г.

Според Daily Sabah, представители на САЩ и НАТО заявиха, че руската система за противовъздушна отбрана не може да бъде интегрирана в ракетната и противовъздушната система на НАТО. Те отбелязаха, че закупуването на системата С-400 от Русия от страна на Турция би застрашило придобиването на американски изтребители Lockheed Martin Corp F-35 и може да доведе до санкции от САЩ.

По-рано турският президент Тайип Ердоган припомни, че страната му "има право да използва различни системи за противовъздушна отбрана", а други страни "нямат право да критикуват за това" Анкара. Според турския лидер републиката разчита на доставки на руски системи за противовъздушна отбрана през юли 2019 година.

Турция няма да позволи на САЩ да инспектират руските С-400

Турция няма да позволи на САЩ да инспектират руските С-400

Опроверга информации в медиите

През ноември 2016 г. стана известно за преговорите между Турция и Руската федерация относно закупуването на С-400. Фактът, че сключването на договора е потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г., в същото време Ердоган заяви, че вече е преведен аванс по договора. Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия, броят на доставените комплекси не е официално определен.