Турция няма да се откаже от сделката за руските C-400, въпреки протестите на САЩ. Това заяви турският президент Реджеп Ердоан, цитиран от "Спутник".

Не сме роби, Турция е независима страна, отсече той и "препоръча" на съюзника си в НАТО да не се опитва да влияе чрез налагането на търговски мерки. 

Главнокомандващият Обединените сили на НАТО в Европа Къртис Скапароти препоръча на американския конгрес във вторник, ако Турция пристъпи към закупуване на системите S-400 от Русия, доставката на изтребителите F-35 за Анкара да бъде отменена.

В края на февруари, Ердоган изрази надежда за промяна в позицията на САЩ по отношение на сделката за ПВО комплекса С-400.

Ердоган: Убеждаваме САЩ за сделката с руските С-400

Ердоган: Убеждаваме САЩ за сделката с руските С-400

Турция иска модерна отбрана

представители на САЩ и НАТО заявиха, че руската система за противовъздушна отбрана не може да бъде интегрирана в ракетната и противовъздушната система на НАТО. Те отбелязаха, че закупуването на системата С-400 от Русия от страна на Турция би застрашило придобиването на американски изтребители Lockheed Martin Corp F-35 и може да доведе до санкции от САЩ.

По-рано турският президент Тайип Ердоган припомни, че страната му "има право да използва различни системи за противовъздушна отбрана", а други страни "нямат право да критикуват за това" Анкара. Според турския лидер републиката разчита на доставки на руски системи за противовъздушна отбрана през юли 2019 година.

През ноември 2016 г. стана известно за преговорите между Турция и Руската федерация относно закупуването на С-400. Фактът, че сключването на договора е потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г., в същото време Ердоган заяви, че вече е преведен аванс по договора. Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия, броят на доставените комплекси не е официално определен.