Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Турция подкрепя "потиснатите" в Кавказ, където Анкара поддържа Азербайджан във войната с етнически арменски сили в Нагорни Карабах, информира "Ройтерс".

Тежки боеве в Нагорни Карабах

Тежки боеве в Нагорни Карабах

Това е нашата финална битка, която ние със сигурност ще спечелим

"Ние се борим ден и нощ нашата страна да заеме заслужено място в глобалния ред. Ние заставаме зад потиснатите навсякъде - от Сирия до Либия, от Източното Средиземноморие до Кавказ", подчерта той.

Сирийски наемник, изпратен да се бие за азерските сили в конфликта с арменските сепаратисти в Нагорни Карабах, подробно разказа за външната намеса в конфликта, който за шест дни от началото на боевете се разшири до регионален мащаб. Той разкри, че са изпратени от Турция. 

Анкара подпомага Баку в конфликта с арменците от 1994 г. В момента са разположени 1000 сирийски бойци, които работят за турска частна компания за охрана, което потвърждава намесата на регионална сила като Турция и заплашва да разбие крехкото статукво в Кавказ, който отдавна е в сферата на влияние на Русия.

Сириец разказа за ролята на чуждестранните наемници в Нагорни Карабах

Сириец разказа за ролята на чуждестранните наемници в Нагорни Карабах

1000 сирийски бойци

Анкара е в сблъсък с Москва на три различни горещи точки: двете страни подкрепят враждуващи сили в Сирия, Либия и сега в Нагорни Карабах.

Турция отдавна поддържа културни и икономически връзки с Азербайджан, докато Русия е във военен съюз с Армения, но също поддържа връзки с управляващия елит в Баку и продава оръжия на двете страни.