Сирийски наемник, изпратен да се бие за азерските сили в конфликта с арменските сепаратисти в Нагорни Карабах, подробно разказа за външната намеса в конфликта, който за шест дни от началото на боевете се разшири до регионален мащаб, пише "Гардиън".

Помпео призова за ненамеса от трети страни в Нагорни Карабах

Помпео призова за ненамеса от трети страни в Нагорни Карабах

Сраженията между арменските и азербайджанските сили избухнаха отново в неделя

Анкара подпомага Баку в конфликта с арменците от 1994 г. В момента са разположени 1000 сирийски бойци, които работят за турска частна компания за охрана, което потвърждава намесата на регионална сила като Турция и заплашва да разбие крехкото статукво в Кавказ, който отдавна е в сферата на влияние на Русия.

Няма изгледи за прекратяване на конфликта, след като Армения обвини Азербайджан, че атакува цивилна инфраструктура. Баку отхвърли изявление на Армения, че Ереван е готов да работи с медиатори за спиране на огъня. Азербайджан иска първо Армения да изтегли войските си.

Путин притеснен от екстремистите от Близкия изток в Нагорни Карабах

Путин притеснен от екстремистите от Близкия изток в Нагорни Карабах

Путин и Пашинян проведоха трети телефонен разговор за шест дни

Анкара е в сблъсък с Москва на три различни горещи точки: двете страни подкрепят враждуващи сили в Сирия, Либия и сега в Нагорни Карабах.

Турция отдавна поддържа културни и икономически връзки с Азербайджан, докато Русия е във военен съюз с Армения, но също поддържа връзки с управляващия елит в Баку и продава оръжия на двете страни.

Присъствието на враждебни сирийски сили до границите на двете държави също притеснява Иран.

Ердоган насъсква Азербайджан да продължи войната в Нагорни Карабах до "освобождението" му

Ердоган насъсква Азербайджан да продължи войната в Нагорни Карабах до "освобождението" му

Настъплението трябвало да продължи до "тримфул

Няколко бойци от сирийската опозиция в провинция Идлиб разкриха пред британския вестник, че през последния месец военни командири и лица, които твърдят, че представляват турски компании за охрана, са им предложили да пазят наблюдателни постове и петролни и газови находища в Азербайджан. Договорите са от 3 до 6 месеца.

Предложена им е заплата от 10 000 турски лири (1000 британски лири) на месец, което е огромна сума за сирийците, които са в капана на десетилетие война и бедност.

Мустафа Халид, който поиска истинското му име да не бъде използвано, разказа пред "Гардиън", че е нает на 18 септември и сега е поставен на пост на фронта.

Пакистан отрича да участва с военни в битките в Нагорни Карабах

Пакистан отрича да участва с военни в битките в Нагорни Карабах

Но потвърждава подкрепата си за Азербайджан

23-годишният от град Идлиб разкри, че е пътувал като част от група от 1000 сирийски мъже от подкрепяните от Турция дивизии "Султан Мурад", "Сюлейман Шах" и "Ал Хамза", които са преминали през граничния пункт "Хавар Килис" на път към военна база в Газиантеп на 23 септември.

На следващия ден са летели до Истанбул и оттам с турски военно-транспортни самолети до Азербайджан. Данните от сайта Flight Radar, който следи движението на самолетите, както и снимки и координати, изпратени на вестника, потвърждават думите на боеца.

Разположените в Нагорни Карабах войници носят сини униформи като азерските граничари.

Халид не е знаел, че ще бъде вкаран във война. Той е смятал, че ще охранява обекти.

"Дойдох тук заради пари и по-добър живот в Сирия, където условията на живот са мизерни. Възприех това като работа, нищо повече", отбеляза той.

Около 200 души са убити при конфликта в Карабах, включително 10 сирийци и 30 цивилни.

Турция и Аззербайджан отричат да има сирийци в Карабах. Те обвиняват Армения, че е разположила екстремисти от Сирия и Ирак, но не представиха доказателства.

Миналия декември "Гардиън" съобщи, че по същия начин Анкара е разположила сирийски наемници в Либия. Изпратени са между 10 000 и 16 000 сирийци от бунтовнически групи в северноафриканската държава.