Лидерите на Европейския съюз дадоха зелена светлина за започване на втория кръг преговори за Брекзит, съобщават световни агенции.

Вторият етап от преговорите за Брекзит ще бъде далеч по-труден, предупреди Юнкер

Вторият етап от преговорите за Брекзит ще бъде далеч по-труден, предупреди Юнкер

След като първият етап отне месеци

Евролидерите се съгласиха да се пристъпи към втората фаза от преговорите за Брекзит. Поздравления за премиера на Великобритания Тереза Мей, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в "Туитър".

От своя страна Мей използва социалната мрежа, за да поздрави Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за "важната крачка по пътя към плавен и организиран Брекзит и изграждане на нашето дълбоко и специално бъдещо партньорство".

Предстоят тежки преговори, предупреди ЕС Лондон

Предстоят тежки преговори, предупреди ЕС Лондон

Туск разкри, че съюзът започва "проучвателни контакти"

ЕС публикува насоките за преговорите по време на втората фаза, в които същественото е, че пълноправното членство ще е до края на преходния период, включително продължаване участието на Великобритания в единния пазар и митническия съюз.

Какво следва в преговорите за Брекзит?

Какво следва в преговорите за Брекзит?

В 23,00 ч. на 29 март Обединеното кралство официално излиза от ЕС

Съюзът отбелязва, че законодателството на ЕС на Острова ще се прилага до края на преходния период, който се предполага, че ще завърши през 2021 г. Великобритания ще трябва да спазва четирите свободи, което означава, че миграцията от ЕС към Острова ще продължи пет години след референдума.

Брюксел потвърди, че ръководните принципи за работната рамка за търговските преговори няма да бъдат публикувани до март. До тогава преговорите ще бъдат за преходния период. ЕС ще поиска повече информация от Лондон относно какви да са търговските отношения между Острова и ЕС.

Мей призова ЕС да се придвижат напред преговорите за Брекзит

Мей призова ЕС да се придвижат напред преговорите за Брекзит

Търговските разговори ще започнат през март

По време на първата фаза Европейската комисия и Лондон договориха ключови въпроси като правата на гражданите на ЕС и на Великобритания след Брекзит, границата между Северна Ирландия и Ирландия и сметката за "развод", която Обединеното кралство трябва да изплати на Брюксел.

Снимка 329214

Източник: ЕПА

Сега преговорите ще се насочат към бъдещите търговски отношения между съюза и Обединеното кралство.

Британският премиер Тереза Мей, която се прибира на Острова след участието си на първия ден от срещата на върха на ЕС в четвъртък, беше аплодирана от евролидерите, след като говори на вечерята за желанието си да се пристъпи към следващата фаза.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че аплодисментите са били заради това, че "някои от нас смятаха, включително и аз, че тя положи големи усилия и това трябва да бъде признато".

Но Мей в същото време се примири с искането на ЕС задълбочените преговори за търговията да бъдат отложени до март, тъй като Брюксел се опасява, че Великобритания все още не е подготвена за тях.

"Даунинг стрийт" обяви, че преди Коледа кабинетът ще обсъди какво търговско споразумение Великобритания ще търси.

Очаквайте подробности!