Страните членки на ЕС дебатират кога да започнат търговски преговори със САЩ, като са наясно, че президентът Доналд Тръмп може да наложи наказателни мита върху внос на автомобили от Общността, ако чакат твърде дълго, информира "Ройтерс".

Европейската комисия поиска от 28-те държави членки да одобрят два мандата за преговори, за да може преговорите да стартират официално.

Дипломати коментираха, че Германия, чиито износ на коли и автомобилни части за САЩ са повече от половината от общия на ЕС, иска да се пристъпи напред. Но Франция, която изнася по-малко коли за САЩ, не е склонна да започнат преговорите преди евроизборите през май.

Снимка 408315

Източник: ЕПА

"Трябва да започнем преговори", каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред журналисти преди днешната среща.

Прави смисъл да се изчака гласуване в Европейския парламент по въпроса през март и след това да се придвижим бързо, каза тя - в рамките на седмици, а не месеци.

Париж е съгласен да се изчака необвързващият вот в парламента, но не споделя усещането на Малмстрьом за спешност.

САЩ и ЕС прекратиха няколкомесечен сблъсък през юли 2018 г., когато Тръмп се съгласи да не налага мита върху внос на европейски автомобили, докато двете страни се опитват да подобрят търговските отношения. Те се ангажираха да работят за премахване на митата върху "неавтомобилни индустриални стоки".

ЕС сега иска да започнат преговори за намаляване на митата, а също така и отделни разговори за облекчаване търговията между компаниите от двете страни на Атлантическия океан.

Митата върху индустриалните стоки са ниски - около 4%. Но Европейската комисия отбелязва, че премахването им ще засили износа на европейски стоки за американския пазар с 8% и износа на САЩ за ЕС с 9% до 2033 г.

САЩ имат голям списък с искания, включително всеобхватен достъп до пазара на селскостопанска продукция. Нежеланието на ЕС да се включат земеделски продукти може да доведе до нов сблъсък с Вашингтон.

Днешните разговори на ЕС се разглеждат като "неофициални", което означава, че не се очаква официално решение.