Европейският съюз и Китай се съгласиха, че е необходимо да се избегнат прекъсвания на веригата за доставки, като подчертават загрижеността си относно текущите икономически перспективи на фона на войната в Украйна, се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано във вторник.

Забележките идват като заключение на 9-ия икономически и търговски диалог на високо равнище ЕС-Китай (HED), председателстван от изпълнителния вицепрезидент Валдис Домбровскис и вицепремиера Лиу Хе.

САЩ няма да позволят доминация на Китай при технологиите и суровините

САЩ няма да позволят доминация на Китай при технологиите и суровините

Джанет Йелън призовава за задълбочаване на търговските връзки между съюзниците

"Като големи икономики, ЕС и Китай имат задължението да се справят с глобалните предизвикателства, включително тези, произтичащи от Covid-19 и войната в Украйна. Ние работим като партньори по Устойчиви финанси и смекчаване на изменението на климата", коментира Домбровскис в "Туитър".

"ЕС взе под внимание желанието на Китай да работим заедно за осигуряване на стабилността на световните пазари и справяне с глобалната продоволствена несигурност, включително чрез износ на торове", се казва в изявлението.

"ЕС и Китай се съгласиха относно необходимостта от предотвратяване на прекъсвания на веригата за доставки и обсъдиха повишаване на прозрачността и обмен на информация относно доставките на определени критични суровини и други продукти."

Страните от Г-20 разделени заради войната в Украйна

Страните от Г-20 разделени заради войната в Украйна

Това блокира изработването на обща позиция