Европейският съюз ще следва по-агресивна европейска космическа стратегия, за да се защити от амбициите на американската и китайската технологии за изстрелване, като създаде европейски съюз с индустрията тази година, заяви представител на ЕС във вторник, цитиран от "Ройтерс".

През последните десетилетия Европа се стреми да изгради независим достъп до космоса от САЩ и Русия, за да помогне на своята индустрия, с успехи като ракетите Ariane или GPS-съперникът Galileo.

"Трябва да се запитаме: дали сегашният ни подход ще ни доведе успешно до 2050 г., като се има предвид прекъсванията в сектора, които всички наблюдаваме? Силно се съмнявам в това и вярвам, че се нуждаем от по-агресивна стратегия", каза на конференция европейският комисар Тиери Бретон.

"Следователно ще събера през следващите месеци всички участници, за да инициираме европейски алианс за изстрелвания, за да можем съвместно да дефинираме ... обща пътна карта за следващото поколение ракети-носители и технологии от значение за осигуряване на автономен достъп до космоса", обянси Бретон .

Бретон заяви, че алиансът ще бъде съставен от промишлеността, правителствата на ЕС, законодателите на ЕС и Европейската космическа агенция, наред с други.

Неотдавнашната поява на американския конкурент SpaceX и неговите ракети за многократна употреба, както и бързият напредък на Китай, включително първото кацане от другата страна на Луната, налага забързване на амбициите на Европа.

След като инвестира 12 милиарда евро в космически дейности между 2014 и 2020, блокът цели да похарчи почти 15 милиарда евро за периода 2021-2027, въпреки че плановете все още се нуждаят от окончателно одобрение от правителствата на ЕС и Европейския парламент.