Китайската сонда Chang'e-5, изпратена на Луната за събиране на материал, която по-рано тази седмица успешно качна, вече е в Пекин, предаде "Евронюз".

Пробите, които тя донесе, са готови за анализ.

Това е значителен успех за лунната програма на Китай и нейните лидери се надяват, че това е само първа стъпка.

"Следващата година и следващата година ще бъде много натоварено време за нашите космически програми. Планираме да завършим 11 мисии в рамките на две години", каза Ву Янхуа, заместник-администратор на Китайската национална космическа администрация и заместник главен командир на Програмата за изследване на луната на Китай.

Chang`e 5 пристигна в Китай

Chang`e 5 пристигна в Китай

Достави първите лунни проби на Земята от четири десетилетия

"Нашите планове включват Chang'e-7 и Chang'e-8, които ще използваме като възможност за сътрудничество с международни организации, за да проучим изграждането на научноизследователска станция на Луната."

Припомняме, че Chang'e 5 завърши мисията си в началото на декември и се подготвяше да достави първите лунни проби на Земята от четири десетилетия.

Китай стана първата държава през последните 44 години (след съветския апарат Луна-24 през 1976 г.), която реализира подобен проект.

Целта на мисията бе събиране на 2 килограма материал от района Монс Рюмкер, вулканичен комплекс в северната част на Oceanus Procellarum (Океана на бурите).

Учените се надяват пробите да им помогнат да разберат повече за произхода на Луната, формирането и вулканичната активност на повърхността.

Китайската сонда на Луната приключи мисията по събиране на проби

Китайската сонда на Луната приключи мисията по събиране на проби

Корабът Chang'e-5 кацна на небесното тяло във вторник

Корабът Chang'e 5 с маса 8,2 тона бе изстрелян от Южен Китай на 24 ноември.