Китайска космическа сонда, изпратена на непроучван район на Луната за събиране на материал, е кацнала успешно в северната част на Китай, предаде ТАСС.

Това съобщиха от Китайската национална космическа администрация.

Припомняме, че Корабът Chang'e 5 завърши мисията си в началото на декември и се подготвяше да достави първите лунни проби на Земята от четири десетилетия.

Китай стана първата държава през последните 44 години (след съветския апарат Луна-24 през 1976 г.), която реализира подобен проект.

Китайската сонда на Луната приключи мисията по събиране на проби

Китайската сонда на Луната приключи мисията по събиране на проби

Корабът Chang'e-5 кацна на небесното тяло във вторник

Китай налива милиарди в космическата си програма с надежда да създаде космическа станция до 2022 г. и евентуално изпращане на хора на Луната.

Целта на мисията бе събиране на 2 килограма материал от района Монс Рюмкер, вулканичен комплекс в северната част на Oceanus Procellarum (Океана на бурите).

Учените се надяват пробите да им помогнат да разберат повече за произхода на Луната, формирането и вулканичната активност на повърхността.

Корабът Chang'e 5 с маса 8,2 тона бе изстрелян от Южен Китай на 24 ноември.

Китай успешно приземи сонда на Луната за събиране на проби

Китай успешно приземи сонда на Луната за събиране на проби

Луноходът се очаква да проучи района през следващите дни

За момента това е най-амбициозната мисия на Китай на Луната и тя е продължение на Chang'e 4 от миналата година, когато за първи път бе приземен космически кораб на далечната страна на Луната.