Китайска космическа сонда, изпратена на непроучван район на Луната за събиране на материал, завърши мисията си и се подготвя да достави първите лунни проби на Земята от четири десетилетия. Това обявиха от Китайската национална космическа администрация, цитирани от АФП.

Китай налива милиарди в космическата си програма с надежда да създаде космическа станция до 2022 г. и евентуално изпращане на хора на Луната.

"Роскосмос" поздрави Китай за историческата мисия на Луната

"Роскосмос" поздрави Китай за историческата мисия на Луната

Китай съобщивчера, че успешно е приземил още една сонда на Луната

Корабът Chang'e 5 кацна на небесното тяло във вторник и сега завърши събирането на лунни камъни и почва, отбелязват от администрацията.

От научния журнал "Природа" съобщават, че целта на мисията е събиране на 2 килограма материал от района Монс Рюмкер, вулканичен комплекс в северната част на Oceanus Procellarum (Океана на бурите).

Учените се надяват пробите да им помогнат да разберат повече за произхода на Луната, формирането и вулканичната активност на повърхността.

Китай успешно приземи сонда на Луната за събиране на проби

Китай успешно приземи сонда на Луната за събиране на проби

Луноходът се очаква да проучи района през следващите дни

Държавната медия на азиатската страна съобщи тази седмица, че корабът се подготвя за "48 часови" задачи на лунната повърхност.

Ако мисията завърши успешно, Китай ще бъде едва третата страна, която събира проби от Луната след САЩ и СССР през 60-те и 70-те г. на миналия век.

Това е първият подобен опит от мисия "Луна 24" на СССР през 1976 г.

Китайска сонда се подготвя за кацане на Луната

Китайска сонда се подготвя за кацане на Луната

Космическият кораб Chang'e 5 навлезе в орбитата на Луната

От китайската космическа агенция обявиха, че Chang'e-5 е завършил събирането на проби и успешно ги е поставил в специален контейнер в сряда вечерта. Всичко върви по план.

Според НАСА корабът ще кацне в китайския регион Вътрешна Монголия в началото на този месец.

И Китай стартира мисия до Луната

И Китай стартира мисия до Луната

Първа мисия от 44 години

Корабът Chang'e 5 с маса 8,2 тона бе изстрелян от Южен Китай на 24 ноември.

За момента това е най-амбициозната мисия на Китай на Луната и тя е продължение на Chang'e 4 от миналата година, когато за първи път бе приземен космически кораб на далечната страна на Луната.