Поздравления за мисията на Луната получи Китай от руската космическа агенция "Роскосмос", предаде ТАСС. Това заяви във вторник заместник генералният директор за международно сътрудничество Сергей Савелиев.

"Това е наистина историческо събитие за космическата програма на Китай: за първи път в историята на космическите изследвания на страната Китайската национална космическа администрация извърши кацане на роботизирана мисия за връщане на проби до Луната", каза Савелев.

И Китай стартира мисия до Луната

И Китай стартира мисия до Луната

Първа мисия от 44 години

Той пожела мисията да изпълни изцяло своята научна програма и потвърди, че лунните изследвания остават приоритет във всички национални космически програми.

"Русия и Китай редовно обсъждат развитието на сътрудничество в тази област", каза той.

Припомняме, че Китай съобщи, че успешно е приземил още една сонда на Луната.

Част от космическия кораб Chang'e 5 стъпи на повърхността на небесното тяло за събиране на камъни и прах, които ще бъдат върнати на Земята за изследване. Те ще бъдат събрани от Монс Рюмкер, вулканичен комплекс в северната част на Oceanus Procellarum (Океана на бурите).

Китай успешно приземи сонда на Луната за събиране на проби

Китай успешно приземи сонда на Луната за събиране на проби

Луноходът се очаква да проучи района през следващите дни

Луноходът се очаква да проучи района през следващите дни и да събере материали от повърхността. Мисията е да се съберат 2 килограма "почва" или реголит, които да бъдат изпратени на орбиталния кораб, а след това бъдат транспортирани до Земята.

До момента това е правено само от САЩ и СССР. Последното подобно постижение е преди 44 г. - мисия "Луна 24" на СССР, при която са събрани около 200 грама.

Корабът Chang'e 5 с маса 8,2 тона бе изстрелян от Южен Китай на 24 ноември.

Китайска сонда се подготвя за кацане на Луната

Китайска сонда се подготвя за кацане на Луната

Космическият кораб Chang'e 5 навлезе в орбитата на Луната

За момента това е най-амбициозната мисия на Китай на Луната и тя е продължение на Chang'e 4 от миналата година, когато за първи път бе приземен космически кораб на далечната страна на Луната.