Европейските лидери в понеделник призоваха за нови президентски избори във Венецуела, заявявайки, че ще наложат бързо нов кръг от санкции, насочени към близките на президента Николас Мадуро, предаде АП.

Въпреки широко разпространените призиви за завръщане към демократичното управление, изборите на Венецуела показаха, че страната се е отклонила от конституционния ред, заявиха външните министри на Европейския съюз.

Заплахата на външните министри на ЕС предизвикаха реакцията на Мадуро, който заяви, че всички санкции ще навредят на Венецуела.

"Това е Европейският съюз, който арогантно се бърка в работите на Венецуела", каза Мадуро. Стига с този стар колониализъм."

Мадуро спечели втори шестгодишен мандат на 20 май, който най-близкият му претендент, наречен нелегитимен и водещите опозиционни партии на Венецуела, бойкотира като измама.

Съединените щати и десетина съседни държави от Латинска Америка също отхвърлиха гласуването, като обвиниха правителството на Мадуро, че забранява на водещите опозиционни партии да участват и използват масови подкупи, за да вземат гласовете на бедните.

Венецуела някога е била една от най-богатите страни в Латинска Америка, седнала на най-големите петролни резерви в света. Лошото управление и неотдавнашният спад на цените на петрола в световен мащаб го оставиха в дълбока икономическа и политическа криза, характеризираща се с недостиг на храни и лекарства и масова миграция.