Антимонополният орган на ЕС нареди на американския производител на чипове Broadcom незабавно да прекрати антиконкурентните практики при продажбите, използвайки безпрецедентно оръжие срещу голям американски технологичен гигант, информира АФП.

Европейската комисия предприе изключително необичаен ход. Комисията нареди на един от пионерите от Силициевата долина да направи временни промени, докато разследването тече. Брюксел се позова на "непоправими" вреди за конкуренцията.

Решението идва в деликатен момент в трансатлантическите отношения и рискува да ядоса президента на САЩ Доналд Тръмп, който многократно обвинява ЕС, че несправедливо атакува американските гиганти. Също идва два дни преди САЩ да наложат мита върху европейски стоки за 7,5 милиарда евро в отговор на незаконно субсидиране на Airbus от ЕС.

Европейският комисар по въпросите на конкуренция Маргрете Вестагер предупреди, че поведението на Broadcom "вероятно, при липсата на намеса, ще доведе до сериозна и непоправима вреда за конкуренцията".

Имаме силни сигнали, че Broadcom, водещият световен доставчик на чипове, използвани за сет топ бокс за телевизори и модеми, е въвлечен в антиконкурентни практики, подчерта Вестагер.

От Broadcom обявиха, че ще обжалват решението пред европейските съдилища "и в същото време ще изпълним заповедта на Комисията".

Антимонополният орган на ЕС погна американските технологични компании, като вече се разследват Google, Apple и Amazon.

Комисията има информация, че Broadcom може би изисква от фирмите да купуват само компоненти на американския производител, а също така гарантира отстъпки и други изгоди, ако купуват големи количества.

Глобата за Broadcom може да възлиза на 10% от годишните продажби на компанията.

През 2009 г. Intel беше глобен с 1 милиард евро при подобен случай. Google получи глоби за общо 8 милиарда евро, а Qualcomm наскоро беше глобен с 1 милиард евро.