Повече от 200 пожарникари и техническо оборудване, предоставено от страните от Европейския съюз, скоро ще бъдат изпратени в Гърция, за да се даде възможност за бърза реакция при големи горски пожари, съобщава ЕиБиСи.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви в четвъртък, че България, Финландия, Франция, Германия, Румъния и Норвегия ще участват в инициативата, координирана от Механизма за гражданска защита на блока.

Миналото лято стотици голиеми пожари горяха в цяла Гърция в продължение на дни.

Премиерът на Гърция се извини за слабостите в борбата с пожарите

Премиерът на Гърция се извини за слабостите в борбата с пожарите

Повече от 500 пожара пламнаха в Гърция...

"Ясно е, че сме изправени пред глобална промяна на времето и това изисква от нас, европейците, да реагираме съвместно", каза Янез Ленарчич, комисар по управление на кризи. "През август 2021 г. Гърция стана свидетел на около 65 едновременни горски пожара на ден със средно температури често надвишаващи 40 градуса по Целзий."

Миналогодишните горски пожари разтегнаха до краен предел способностите на Гърция за гасене на пожари, което накара правителството на средиземноморската страна да апелира за международна помощ.

Около 24 европейски и близкоизточни държави се отзоваха, изпращайки самолети, хеликоптери, превозни средства и стотици пожарникари.

Села в Гърция евакуирани, нови горски пожари избухнаха край Атина

Села в Гърция евакуирани, нови горски пожари избухнаха край Атина

34 нови горски пожара са избухнали през последните 24 часа