Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис публично се извини на сънародниците си за слабостите, които е допуснало правителството при борбата с пожарите, които от 7 дни вилнеят в страната, съобщи БНР.

"Мащабът на бедствието, особено в Евбея и Атика предизвиква болка в сърцата ни! Искам първо да поднеса своите извинения за всички слабости, които е имало през годините. Напълно разбирам нашите съграждани, които видяха как къщите и имотите им горят!" - увери Мицотакис.

В Гърция е намаляла интензивността на пожара в Атика, но има повторни огнища

В Гърция е намаляла интензивността на пожара в Атика, но има повторни огнища

Магистралата от Атина за България продължава да бъде отворена в двете посоки

В телевизионно обръщение гръцкият премиер заяви, че климатичните промени чукат на вратата и призова гърците въпреки всичко да са единни срещу природното бедствие с безпрецедентни мащаби. Премиерът обеща онези, които са загубили домовете си, да бъдат компенсирани.

Повече от 500 пожара пламнаха в Гърция през последната седмица, най-опустошителните от които са в Атика и на остров Евбея.

Хиляди семейства бяха принудени да се евакуират от няколко десетки населени места. За тях Мицотакис съобщи, че ще бъдат отпуснати 500 милиона евро помощи.

ЕС изпраща помощ на Гърция за борба с горските пожари

ЕС изпраща помощ на Гърция за борба с горските пожари

Северна Македония, Албания, Италия, Черна гора и Турция са засегнати от огнения ад