Интензивността на пожара в Атика, Гърция, е намаляла, но се появяват много спорадични повторни пожари на вече засегнатата територия, съобщиха от МВнР. Данните им са валидни към 13:00 ч. на 8 август 2021 г.

По информация на посолството ни в Атина полицията следи за неправомерни действия, като двама души са арестувани по обвинения за умишлен палеж в района на Крионери и Петруполи.

"Нашият край е близо": Огненият ад в Гърция няма край

"Нашият край е близо": Огненият ад в Гърция няма край

Още един адски ден в южната ни съседка

Заради пожара бул. "Маратонас" и бул. "Ехетлос" остават затворени и пътният поток се пренасочва през Вотонас. Затворени са входовете от бул. "Кими" към Тракомакедонес и Олимпийското селище, както и някои второстепенни пътища в района на пожара, които могат да бъда проследени на сайта на гръцката полиция на следния линк:

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=104146&Itemid=2684&lang

Магистралата от Атина за България продължава да бъде отворена в двете посоки, след като движението бе възстановено вчера в следобедните часове, но не следва да се изключи възможността за въвеждане на временни забрани за отделни участъци при промяна в обстановката.

Ситуацията е подобрена и в Месиния на Пелопонес, където няма данни за опасни фронтове. Усложнена остава ситуацията и на полуостров Мани, Пелопонес.

Към момента най-тежко остава положението на остров Евбея, където северният фронт на пожара е активен.

Днес сутринта е изпратено съобщение за евакуация към Истиая на жителите на Пефки, Артемисио, Гувес и Вулики. На североизток пламъците са обградили селата Елиника и Василика, като се подготвя евакуация по море от Агиос Николаос. Пожарът се разраства и на юг към Трупио и Каливия, като в района има проблеми с електрозахранването и комуникациите. Затворени са и някои второкласни пътища.

В Гърция някои магистрали остават затворени заради пожарите край тях
Обновена

В Гърция някои магистрали остават затворени заради пожарите край тях

Евакуирни са хората от Милеси, Маркопулу Оропу, Бафи, Мавросувала, Левиди и Тракомакедонес

Сателитни кадри с по-ясна картина за инфраструктурата и населените места може да бъде видяна на следния линк:

https://zoom.earth/#view=38.899189,23.313752,12z/layers=fires

От днес, 8 август 2021 г., се възстановява движението на влаковете по линията Атина-Солун-Атина. Пътниците ще бъдат транспортирани с автобуси по маршрута гара Ларисис-Инои- гара Ларисис, и с влакове по линията Инои-Солун-Инои.

По официални данни, водоподаването и електроподаването в Атика са възстановени, като по информация в медиите изключение правят само най-засегнатите райони.

Посолството ни в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.