Финансовите министри на ЕС се съгласиха да извадят 8 държави, включително критикуваната Панама, от "черния" списък на съюза с данъчните убежища, съобщава "Ройтерс".

Решението е взето един месец след създаването на списъка.

Преди седмица източник от ЕС обяви, че съюзът ще извади от списъка ОАЕ, Тунис, Монголия, Макао, Гренада, Барбадос, Панама и Южна Корея.

ЕС вади 8 държави от черния списък с офшорките

ЕС вади 8 държави от черния списък с офшорките

Става въпрос за ОАЕ, Тунис, Монголия, Макао, Гренада, Барбадос, Панама и Южна Корея

Днес финансовите министри потвърдиха решението, след като страните са поели ангажименти на високо политическо ниво да отговорят на притесненията на ЕС.

Решението е в съответствие с препоръки на европейски данъчни експерти към Група "Кодекс за поведение" (Данъчно облагане на предприятия).

Списъкът беше изготвен през декември 2017 г. в опит справяне с най-агресивните данъчни злоупотреби след разкриването на няколко схеми за укриване на данъци в офшорни зони.

ЕС включва повече от 20 държави в „черния” списък с офшорките

ЕС включва повече от 20 държави в „черния” списък с офшорките

Днес ЕС ще вземе решение

Министрите поясниха, че изваждането на въпросните държави от списъка показва, че процесът работи, тъй като страните по света са съгласни да приемат стандартите на ЕС за данъчна прозрачност.

"Юрисдикциите по света работят усилено да изпълнят ангажиментите за реформиране на данъчните си политики. Целта ни е да насърчим в света добро данъчно управление", каза Владислав Горанов, финансов министър на България, която е ротационен председател на ЕС.

ЕС може да включи Турция в черен списък с офшорките

ЕС може да включи Турция в черен списък с офшорките

Подобен ход от страна на Брюксел може допълнително да влоши отношенията

Но решението е остро критикувано от политици и активисти, тъй като Панама е в центъра на един от най-големите скандали, свързани с офшорни компании, а също така решението подкопава ефективността на списъка. 

Тринидад и Тобаго, Бахрейн, Гуам, Маршаловите острови, Палау, Самоа, Американска Самоа, Намибия и Сейнт Лусия остават в списъка.