Европейският съюз може да обсъди налагане на санкции като забрана за пътуване и замразяване на активи на македонски политици, които възпрепятстват разрешаването на политическата криза в страната.

Това заяви официален представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Представителят, пожелал анонимност, също каза, че македонският президент Георге Иванов трябва да отмени обявената наскоро амнистия за 56 политици, които бяха разследвани във връзка със скандал за подслушване като условие разговорите с ЕС да продължат.

Изключително обезпокоени сме от късогледството на настоящото правителство. ЕС е склонен да обсъди санкции срещу политици, блокиращи разрешаването на кризата. Македония се насочва към международна изолация”, предупреди източникът.

В същото време Георге Иванов заяви, че няма да оттегли решението си да бъдат амнистирани 56 македонски политици. Той подчерта, че момента води консултации с юристи за това как да се намери решение, което да е съобразено със законите и конституцията на страната.

Междувременно говорител на Европейската комисия съобщи, че се е провалил опитът на ЕС да събере основните македонски партии да преговарят във Виена за разрешаване на кризата.

Делегация на ЕС в съседката ни е поканила партиите на разговори с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и трима членове на Европейския парламент, но основната опозиционна партия е отказала да участва.

Условията за срещата не бяха изпълнени, добави говорителят.