Европейският съюз "настига" Великобритания в мащабната програма за имунизация срещу коронавируса. Това смята председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която отговори на поредните критики заради мудната ваксинация в 27-те страни членки на ЕС, пише "Гардиън".

Недостигът на ваксини продължава да възпрепятства изпълнението на националните планове в Общността. Белгия предупреди за "сериозно забавяне" изпълнението на плановете си, като имунизирането на населението над 65 г. е отложено за края на март.

AstraZeneca сериозно забавя доставките за ЕС и през втората четвърт

AstraZeneca сериозно забавя доставките за ЕС и през втората четвърт

Те ще доставят по-малко от 90 милиона дози през втората четвърт

Появиха се още сведения, че ваксината на AstraZeneca не се прилага и е захвърлена в хладилници след седмици на лоша публичност, включително и непотвърдените предупреждения на президента на Франция Еманюел Макрон, че ваксината не е напълно ефективна при по-възрастни хора.

Последните данни показват, че 27% от населението на Великобритания е получило първата доза от ваксина срещу коронавирус в сравнение с 6% от населението на ЕС.

Фон дер Лайен коментира пред вестник "Аугсбургер Алгемайне" в Германия, че разбира недоволството, но има и признаци на подобрение.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca още по-ефективна, ако втората доза се забави с 3 месеца

Ваксината на Oxford/AstraZeneca още по-ефективна, ако втората доза се забави с 3 месеца

От 55% на 81% при интервал от три месеца

"Много добре разбирам нетърпението, сега ваксината е налична, гражданите искат да бъдат ваксинирани възможно най-бързо и най-накрая да бъдат защитени. Ние ги настигаме. Великобритания е поставила 17 милиона първи дози. Има 27 милиона в ЕС", отбеляза тя.

"В Италия, с население подобно като на Великобритания, два пъти повече граждани са получили пълна защита след ваксинация с две дози, отколкото във Великобритания", поясни тя.

Председателят на Комисията добави, че няма притеснение да бъде ваксинирана с продукта на Oxford/AstraZeneca. Тя смята, че ваксината е толкова безопасна, колкото и продуктите на Biontech/Pfizer и Moderna. Фон дер Лайен обясни, че когато са започнали да проверяват най-обещаващите от стотици кандидати преди 10 месеца, те са търсили ефективност между 50 и 70%.

Италианска телевизия публикува целия договор на ЕС с AstraZeneca
Обновена

Италианска телевизия публикува целия договор на ЕС с AstraZeneca

ЕС се съгласил да плаща по около 2,9 евро за доза

Сега всеки е над това. Ваксината е внимателно проучена, установено е, че е безопасна и ефективна, вече е одобрена, продължи тя.

По-рано се появи информация, че AstraZeneca отново ще забави доставките за ЕС.

Утре на виртуална среща 27-те лидери на държавите членки ще обсъдят как да ускорят имунизацията. Фон дер Лайен отбеляза, че ще обсъдят проблемите с производството и ускоряване издаването на разрешителни. Използването на имунизационни паспорти като част от отварянето на туристическия сектор също ще бъде обсъдено от лидерите.

В Германия се съпротивляват на ваксината на AstraZeneca

В Германия се съпротивляват на ваксината на AstraZeneca

Властите призоваха германците да приемат ваксината

Според шефа на Европейската комисия имунизационните паспорти са първата стъпка, която е важна от медицинска гледна точка, защото трябва да се следят ефективността и страничните реакции.