Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Европейският съюз сам не може да защити гражданите си без помощта на НАТО, информира АФП.

Някои евролидери настояват ЕС да развие по-"стратегическа автономия", което може да доведе до разногласия между Брюксел и Вашингтон.

ЕС поема по-голяма отговорност за отбраната и сигурността си

ЕС поема по-голяма отговорност за отбраната и сигурността си

Висш представител на ЕС призна, че предложението за европейска автономия притеснява някои в блока

Но Столтенберг заяви по време на гостуване в Колежа на Европа, че държавите членки на ЕС са членки на НАТО и те представляват само 1/5 от всички разходи на Алианса, който защитава европейските брегове.

"Европейски съюз, който отделя повече средства за отбрана, инвестира в нови способности и намалява фрагментирането на отбранителната индустрия, е не само добро за европейската сигурност. Също е добро за трансатлантическата сигурност", каза Столтенберг, който се появи с ректора Федерика Могерини, бившия върховен представител на ЕС за външната политика.

"Но ЕС не може сам да защити Европа. Повече от 90% от гражданите на ЕС живеят в държави членки на НАТО. Но членките на ЕС представляват само 20% от разходите за отбрана на НАТО", предупреди той.

Столтенберг отбеляза, че докато 21 членки на ЕС са също членки на НАТО, техните оголени флангове често са защитавани от съюзници, които са извън ЕС и отделят повече средства за отбрана.

По думите му тук не става въпрос само за пари, а и за география.

Исландия и Норвегия на север са врати към Северния полюс, Турция на юг граничи със Сирия и Ирак. И на запад САЩ, Канада и Великобритания свързват двете страни на Атлантика, каза още той.

Европейската комисия иска Брюксел да играе по-силна геополитическа роля.