Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз заяви, че обсадата на Капитолия на САЩ миналата седмица разкрива опасностите, позволяващи деградацията на демократичните ценности, което остава без контрол, а дезинформацията да се разпространява в социалните медии, пише "Ройтерс".

"Това, което видяхме в сряда, беше само кулминацията на много тревожни събития, случващи се в световен мащаб през последните години. Това трябва да е сигнал за събуждане за всички защитници на демокрацията", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Всички трябва да разберат, че ако приемем неуспехи след неуспехи, дори ако изглеждат незначителни, демокрацията и нейните ценности и институции могат в крайна сметка и необратимо да загинат", каза Борел, който говори от името на 27-те държави-членки на ЕС.

Президентът Доналд Тръмп е изправен пред нов стремеж на демократите да го отстранят от длъжност, след като подбуди поддръжниците си да щурмуват Капитолия, въз основа на необосновани твърдение, че е загубил изборите на 3 ноември поради измама с избиратели. В резултат на нападението, загинаха петима души.

"В случай че някой има съмнения, събитията във Вашингтон също показват, че дезинформацията представлява реална заплаха за демокрациите", каза Борел. "Ако някои хора вярват, че изборите са с измама, тъй като техният лидер им го казва отново и отново, те ще се държат по съответния начин."

Борел призова за по-добра регулация в социалните мрежи и заяви, че това не може да бъде извършено от самите компании.

Twitter окончателно прекъсна личния акаунт на Тръмп и достъпа до неговите близо 90 милиона последователи късно в петък, позовавайки се на риска от по-нататъшно подбуждане към насилие. Тръмп многократно е използвал Twitter и други платформи, за да твърди, че резултатът от изборите са фалшиви и да разпространява и други конспиративни теории.

Психологът Мери Тръмп: Чичо ми е нестабилен, трябва да бъде отстранен

Психологът Мери Тръмп: Чичо ми е нестабилен, трябва да бъде отстранен

Тя предупреждава да не го подценяват, никога не е печелил законно и е способен на всичко

Щурмът на Капитолия в САЩ предвещава ера на по-строга регулация на социалните медии, заяви еврокомисарят Тиери Бретон, сравнявайки насилието с нападенията от 11 септември 2001 г., които доведоха до глобална война срещу тероризма.

"Точно както 11 септември отбеляза промяна на парадигмата за глобалната сигурност, 20 години по-късно сме свидетели на преди и след това, в ролята на цифровите платформи в нашата демокрация", пише комисарят по вътрешния пазар за Politico.

"Ако има някой, който все още се съмнява, че онлайн платформите са се превърнали в системни участници в нашите общества и демокрации, събитията от миналата седмица на Капитолийския хълм са отговорът", пише Бретон.

Като блокираха акаунта на Тръмп, социалните медийни компании най-накрая признаха своята отговорност, дълг и средства за предотвратяване на разпространението на незаконно вирусно съдържание, добави той.

"Те вече не могат да крият своята отговорност към обществото, като твърдят, че те просто предоставят хостинг услуги", каза членът на изпълнителната власт на ЕС.

Междувременно Унгария разкритикува Twitter за намеса в официалните акаунти след спиране на профили на правителството на Будапеща през септември. "Днес техните цензори подобриха играта, премахнаха почти 200 от моите последователи без обяснение", заяви говорителят на правителството Золтан Ковач в Twitter.

През декември Европейската комисия обяви проект на правила за контрол на технологични гиганти като Alphabet на Google, Facebook, Apple и Amazon.

Новите правила биха задължили компаниите да направят повече за справяне с незаконно съдържание като реч на омразата и умишлено манипулиране на платформи.

Тръмпистката социална мрежа Parler е офлайн

Тръмпистката социална мрежа Parler е офлайн

"Те НЯМА да спечелят! Ние сме последната надежда на света..."