Категорично осъждам насилието срещу мирни граждански протестиращи от страна на военните. Призовавам военните и всички сили за сигурност в Мианмар незабавно да спрат насилието срещу цивилни. Това написа в "Туитър" върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.  Ще обсъдим в понеделник последните събития, за да вземем подходящи решения, съобщи той. 

Припомняме, че мъж загина на протестите в Мианмар, след като полицията стреля, за да разпръсне демонстрантите. Това е втората жертва, откакто армията пое контрол над държавата с преврат преди повече от две седмици. Вчера почина и 20-годишна жена, която беше простреляна в главата от полицията по време на протестите миналата седмица.

500 задържани при протестите в Мианмар

500 задържани при протестите в Мианмар

Късно в сряда в Мандалей се е стигнало до сблъсъци между органи на реда и демонстранти

На съботния протест сериозно са били ранени няколко души, след като полицията откри стрелба, за да разпръсне тълпата. Те са откарани в болница. Един мъж е починал от рана в главата. Впоследствие стана ясно, че е починал и още един човек, а броят на пострадалите достигна 20 души.

Армията на Мианмар превзе властта на 1 февруари и задържа лидера Аун Сан Су Чжи, с което прекрати дълъг преход към демокрация и принуди десетки хиляди граждани на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си.