Европейският съюз подготвя доверителен фонд за солидарност за Украйна, според официални лица, запознати с въпроса, пише "Политико".

Фондът има за цел да помогне на Украйна с ликвидна подкрепа - страната се нуждае от около 5 милиарда долара на месец, за да оцелява, според коментарите на украинския финансов министър Сергей Марченко пред колегите от ЕС по-рано този месец - както и нейните нужди от реконструкция.

Оценките за възстановяване на инфраструктурата на пострадалата от войната страна са широки, но повечето са в размер на няколкостотин милиарди евро.

Брюксел се колебае да даде цифри за фонда, тъй като военните действия продължават, но започна оценка на финансовите нужди на Украйна заедно със Световната банка, каза служител в четвъртък.

Според друг служител идеята за доверителния фонд на ЕС е обсъдена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с украинския президент Володимир Зеленски по време на неотдавнашното му пътуване до Киев и тя е приветствана от финансовите министри на Г-7 на срещата им във Вашингтон в сряда.

Фондът ще заеме миналия опит на ЕС, като Механизма на ЕС за бежанци в Турция на стойност 6 милиарда евро, предназначен да подкрепи настаняването и обработката на бежанци и мигранти от Анкара в рамките на споразумението за миграция между ЕС и Турция, което има за цел да предотврати пристигания в блока. Друг пример е Регионалният доверителен фонд на ЕС в размер на 2,4 милиарда евро в отговор на войната в Сирия, съвместно председателстван от ООН и отворен за други донори.

По същия начин доверителният фонд на Украйна ще се управлява от Европейската комисия и ще се възползва от бюджетните гаранции на ЕС. Но в зависимост от размера на финансирането, те ще трябва да бъдат допълнени от дарения от страни от ЕС и други донори, като членове на Г-7, както и страни като Австралия и Южна Корея, казаха официалните лица.

По-голямата част от средствата ще трябва да бъдат предоставени като безвъзмездни средства, подчерта един служител.

Фондът ще включва също Европейската инвестиционна банка, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Международните финансови институции и страните от ЕС също обещават двустранно подкрепа за Украйна, но целта на доверителния фонд би била всички пари да бъдат събрани на едно място и след това да бъдат насочени там, където са най-необходими, в координация с украинското правителство.

ЕК, която в момента работи по предложения, не отговори на искане за коментар.

ЕС предоставя още 1,5 милиарда евро военна помощ на Украйна

ЕС предоставя още 1,5 милиарда евро военна помощ на Украйна

Шарл Мишел: ЕС ще направи всичко възможно, за да помогне на Украйна да спечели войната