ЕС подкрепи операцията на САЩ, Великобритания и Франция срещу сирийските правителствени сили.

В събота сутринта трите държави нанесоха първи координирани удари по обекти на въоръжените сили на Сирия.

ЕС няма да последва САЩ в нови санкции срещу Русия?

ЕС няма да последва САЩ в нови санкции срещу Русия?

Ударите не са опит за промяна на хода на войната в Сирия и промяна на режима

На среща външните министри на страните членки на ЕС се съгласиха да подкрепят бомбардировките.

В съобщението на министрите се казва, че сирийският конфликт е навлязъл в осмата си година и продължава насилието и бруталното нарушаване на международното право, включително погазване на човешките права и международното хуманитарно право от всички страни, както и повторно използване на химически оръжия от сирийския режим и ДАЕШ ("Ислямска държава").

Допълва се, че сирийският режим е отговорен за катастрофалната хуманитарна ситуация и за страданието на сирийския народ.

Ние категорично осъждаме продължаващото и повтарящото се използване на химически оръжия от режима в Сирия, включително и последната атака в Дума, която е грубо нарушение на международното право, се казва в декларацията.

В този контекст съветът разбира, че поразените от САЩ, Франция и Великобритания обекти с химически оръжия в Сирия са конкретни мерки с единствена задача предотвратяване повторно използване на химически оръжия и химически вещества като оръжия от сирийския режим за изтребление на собствения си народ. Съветът подкрепя всички усилия за предотвратяване използването на химически оръжия. Тази позиция се изразява от името на ЕС в Организацията за забрана на химическите оръжия, се подчертава в документа на външните министри.

Уточнява се, че Брюксел няма да жали сили за постигане на траен мир в арабската държава.

Министрите предупредиха, че ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Сирия заради атаката в Дума.

"ЕС ще продължи да разглежда допълнителни рестриктивни мерки срещу Сирия, докато репресиите продължават", се казва в декларацията.

Външните министри потвърдиха позицията на ЕС, че не може да има военно решение на конфликта в Сирия.

В отговор на журналистически въпрос дали според нея Русия е склонна на диалог, външният министър Екатерина Захариева заяви, че ЕС ще използва цялото си влияние, за да се постигне решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие за разследване, като в този смисъл политическият диалог не е възможен без участието на Русия.

Захариева потвърди участието на България в конференцията за Сирия, която ще се проведе следващата седмица под председателството на ЕС и ООН. Конференцията е конкретен израз на подкрепата за усилията за възстановяване на Женевския процес, както и на волята за набиране на допълнителни средства в подкрепа на сирийския народ и сирийските бежанци в съседните страни.

Екатерина Захариева благодари на Франция и на Обединеното кралство за предоставената информация относно осъществената през уикенда операция в Сирия. От името на България тя осъди по най-категоричен начин използването на химически оръжия.

"Режимът трябва да осигури пълен достъп до мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие", заяви тя.