Европейският съюз удължи с още три месеца настоящите риболовни квоти с Великобритания заради липса на търговско споразумение с Лондон, по което все още продължават преговорите, информира АФП.

Решението на блока поставя ограничение на годишния улов във водите във и около Европейския съюз. Взето е след дълги среднощни преговори.

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

Рибарството - основният проблем на преговорите между ЕС и Великобритания

ЕС и Великобритания договориха така наречената "нерегресивна клауза"

ЕС и Великобритания все още се опитват да постигнат договорености за риболовните права като част от бъдещите отношения. Докато резултатът от преговорите все още е неясен, ЕС не може да чака повече за квотите.

"Това е гаранция...без която рибарите няма да могат да продължат дейността си на 1 януари", обяви министърът на земеделието на Германия Юлия Кльокнер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Министрите договориха намаляване на риболовните квоти в Средиземно море само със 7,5% през 2021 г., което е по-малко от предложените 15% от Европейската комисия, тъй като Испания, Франция и Италия се противопоставиха.

Какво следва, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка?

Какво следва, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка?

За първи път британският премиер призна, че това е "много вероятно"...

Великобритания иска да получи пълен контрол над водите си от следващия месец, когато изтича преходният период и страната официална скъсва с ЕС.

ЕС пък настоява европейските риболовни кораби да продължат да имат достъп до британските води, което се случва от столетия.

Дори и двете страни да не сключат споразумение, Великобритания и ЕС са задължени да контролират риболова съобразно Конвенцията за морското право, за да предотвратят прекомерен улов.

ЕС и Великобритания споделят 125 вида риба, които влизат в удължаването на квотата, която ще се прилага и за Норвегия.