ЕС прие единодушно нови санкции срещу Иран, съобщи  Ройтерс.

Новите санкции влизат в сила от вторник, когато ще спрат да функционират европейските филиали на най-голямата иранска банка Мелли, разположени в Лондон, Хамбург и Париж.

Санкциите бяха приети без обсъждане от министрите на земеделието и на риболова на държавите-членки на ЕС, на заседание в Люксембург.

Все пак ще бъде оставена вратичка за преговори, при които санкциите ще бъдат премахнати само ако Иран спре да обогатява уран, каза външният министър на ЕС Хавиер Солана.

Новите мерки, които ЕС постави и които са приети и от САЩ, предвиждат включване в списъка на определени бизнесмени и компании, които имат връзка с програмата в Иран. Освен, че авоарите им ще бъдат замразени, на тях няма да им бъдат издавани визи за пътуване в ЕС.

Междувременно стана ясно,  иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е бил заплашен от два опита за убийство през март тази година в Ирак и в Италия,в началото на юни на международната конференция на ФАО,  допълва АФП. Новината бе съобщена от съветника на президента Али Забихи.

Той заяви, че действията на президента през последните три години са попречили на "незаконните интереси на много хора в Иран и извън него", поради тази причина животът му е в опасност.

„Заговорите за убийството на президента в Ирак и на конференцията на ФАО се провалиха благодарение на Бог", допълни той.