Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова президента на САЩ Доналд Тръмп да се въздържа от търговска война с европейските си съюзници и да покаже "трансатлантическо единство" чрез започване на преговори за изключване на ЕС от митата, съобщават световни агенции.

От мита и безалкохолна бира полза няма

От мита и безалкохолна бира полза няма

Позицията на ЕС по отношение на митата на Тръмп трябва да бъде много внимателна

ЕС и САЩ влязоха в сблъсък, след като през миналата седмица Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий.

Китай предупреди: Търговска война със САЩ - катастрофа за световната икономика

Китай предупреди: Търговска война със САЩ - катастрофа за световната икономика

Мерките на Тръмп са основно срещу Китай

"Когато президентът се оплаква за твърде много мита между ЕС и САЩ, разбирам го. Ние също не сме щастливи", заяви той на пресконференция в Хелзинки.

"Това е причината защо преди няколко години започнахме търговски преговори със САЩ. Сега трябва да се върнем към тези преговори", продължи Туск.

Китай ще отвърне, ако САЩ започнат търговска война

Китай ще отвърне, ако САЩ започнат търговска война

"Търговските войни никога не са правилното решение"

"Прави търговия, а не война, Господин Президент. Вместо търговска война ние сега трябва да се върнем към търговски преговори ЕС-САЩ", призова Туск.

"За истинските приятели това трябва да бъде очевидно: в момент, когато се разпространяват фалшиви новини, намесват се в нашите избори и се атакуват хора на наша земя с химически агент, отговорът не трябва да бъде трансатлантически караници, а трансатлантическо единство", изтъкна той, имайки предвид отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Никой няма да спечели от търговска война, предупреди МВФ

Никой няма да спечели от търговска война, предупреди МВФ

Шефът на МВФ препоръча разговори и споразумения

Туск също подчерта, че подкрепя позицията на Лондон за случая със Скрипал и вярва, че "бруталната атака" е "инспирирана най-вероятно от Москва".

Междувременно евродепутатите обявиха, че ЕС не трябва да влиза в търговска война, но е готов да защитава гражданите си. Те коментираха планираните от САЩ мита.

СТО предупреди САЩ да не започват търговска война

СТО предупреди САЩ да не започват търговска война

Тръмп написа в "Туитър", че САЩ "нямат избор"

Политическите групи осъдиха като необосновани плановете на САЩ да въведе нови мита върху вноса на алуминий и стомана поради съображения, свързани с "националната сигурност". Дебатът показа широка подкрепа сред евродепутатите за търсенето на мирно решение със САЩ и съвместно справяне с реалните причини за глобалния свръхкапацитет за производство на стомана и нечестните търговски практики на някои държави.

При все това, много от изказалите се предлагат всички опции да се запазят на масата, ако диалогът не сполучи. Те подкрепиха възможните контрамерки, обявени от Европейската комисия миналата седмица. Отговорът на ЕС трябва да бъде твърд, но пропорционален и в рамките на международното право.

Евродепутатите също така призоваха ЕС да се присъедини към други засегнати страни, за да подсили своята позиция и да се противопостави по-добре на протекционизма.

Много от тях призоваха за единство в ЕС в защита на гражданите и предупредиха държавите членки да не търсят индивидуални изключения. В същото време някои евродепутати заявиха, че митническият съюз на ЕС също е протекционистки и описаха като легитимни опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да защити американските работници.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен каза, че очаква ЕС като стратегически съюзник на САЩ да бъде изключен от митата, тъй като европейският износ не е вреден за САЩ. Той обяви, че ЕС и САЩ са започнали да работят заедно по глобалния свръхкапацитет и това сътрудничество ще се интензифицира скоро.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом каза, че ЕС нито иска ескалация, нито споделя виждането, че търговските войни са лесни за печелене. Но ако износът на ЕС не бъде изключен от обхвата на американските мерки, следва да последва твърд и пропорционален отговор.

"Мерките предложени от американския президент поставят под въпрос дълбочината на трансатлантическата връзка. Време е обаче Европейският съюз да бъде единен и с един глас да реагира на диспропорционалните действия. Днес говорим за дискриминация към европейски производители на стомана и алуминий, но никой не говори за дискриминацията към българи, румънци, хървати, кипърци и поляци по въпроса с визите. Европейската комисия има правомощия и вече години не предприема мерки, за които има юридически инструменти и за което настоявам и се боря от години. България трябва да защити своя интерес и особено сега да настоява за решение, за да се сложи край възможно най-бързо на тази дискриминация", заяви от своя страна Момчил Неков (С&Д, България).